Iz Carske bašte najkvalitetniji rasad, a uskoro i hladnjača

carska basta rasad razlicite faze paprika 1

U rekonstruisanom stakleniku Carske bašte počela je proizvodnja rasada na 2200 kvadratnih metara, što podrazumeva kapacitet od milion i dvesta hiljada biljaka godišnje.

U savremenom stakleniku proizvodiće se rasad povrća za potrebe Carske bašte i povrtara kooperanata.

Kontrola parametara je automatizovana

 

carska basta staklenik 3
Rasadnik Carske bašte u savremenom stakleniku na preko 2000 kvadratnih metara

Cilj je proizvodnja zdravstveno bezbednog rasada. 

„U savremenom stakleniku kontrola proizvodnje je konstantna. Kontrolišemo važne parametre za proizvodnju rasada: temperaturu vazduha i zemljišta, relativnu vlažnost i pH vrednost zemljišta, kao i koncentraciju hraniva u zemljištu. Staklenik je podeljen na više sektora što nam pruža mogućnost da gajimo različite biljne vrste koje imaju različite zahteve prema temperaturi. Trenutno u stakleniku su toploljubive biljke: paprika, lubenica i dinja. Cilj je da idemo prema biološkom gajenju rasada uvođenjem kvalitetnih insekata uz korišćenje bioloških preparata. U fazi smo implementacije Global GAP standarda. Stvaramo zdravstveno bezbedne biljke, uz zaštitu zaposlenih i životne sredine i to su naši prioriteti“, kaže Vesna Nikolin glavni agronom Carske bašte.

carska basta agronom Vesna 2
Vesna Nikolin, agronom Carske bašte

carska basta automatika 1

 

carska basta priprema supstrata 1
Priprema kvalitetnog supstrata
carska basta zalivanje rasada 2
Zalivanje rasada

U savremenom stakleniku su inkubacione stanice koje omogućavaju da u periodu kada je hladnije proizvodnja bude organizovana na manjim površinama, naklijavanje bude brže čak za trećinu u odnosu na standardne uslove, a sve uz uštedu energije. Inkubator ima tri sektora. Parametri su konstantni, a mikroklima takva da najviše odgovara gajenim biljkama. 

carska basta staklenik nov 1

Upotrebom energetskih zavesa moguća je kontrola prolaska sunčeve svetlosti u staklenik. Kada je vrednost luksa iznad 60.000, zavese se otvaraju, pri tom se fotosinteza ne prekida, a biljke su zaštićene.

Staklenik se zagreva podnim i zidnim grejanjem. Na jarovizacionom stolu se takođe održava zadata temperatura, a uskoro će i sistem za navodnjavanje u potpunosti biti automatizovan, objašnjava Nikolin. 

Kvalitetan rasad prioritet

Osnovni preduslov kvalitetne proizvodnje je zdrav i kvalitetan rasad, potvrđuje Tibor Molnar iskusni povrtar i jedan od osnivača Carske bašte.

„Upravo to je jako važno za kooperante kojih je svaki dan sve više. Sada nam se javljaju veliki kooperanti. Za nas to znači i mogućnost da nastupamo na većim i zahtevnijim tržištima, jer ćemo moći da obezbedimo dovoljnu količinu kvalitetne robe. Plan je da proizvedemo još 350.000 komada rasada kupusa za naš pogon za kiseljenje. Trenutno imamo 400.000 biljaka paprike. Lubenice ćemo proizvoditi u većem broju naredne godine. Radimo oko mesec dana i rezultati su pozitivni“, kaže Molnar. 

Uskoro i hladnjača i centar za pakovanje

Rekonstrukcija staklenika i podizanje savremenog rasadnika deo je šireg projekta koji obuhvata i izgradnju hladnjače i centra za pakovanje. Carska bašta je sredstva za ove investicije obezbedila delom iz sopstvenih izvora, delom aplicirajući za sredstva kod Fondacije Prosperitati, delom kroz bespovratna sredstva i bankarski kredit. 

Deo projekta je i izgradnja hladnjače od 3.000 kvadrata i unutar hladnjače centra za pakovanje povrća.

 

 

carska basta pocetak radova na hladnjaci 3
Počela izgradnja hladnjače

„Sa ova tri projekta želimo da nastavimo integraciju proizvođača povrća. Kada govorimo o hladnjači i pakovanju mislimo na korenasto povrće, pa ćemo organizovati proizvodnju, recimo, šargarepe sa kooperantima koji imaju veće površine. Jednako su nam važni i veliki i mali kooperanti. Pretpostavljamo da ćemo „preskočiti vreme“ i da ćemo doći u situaciju da radimo kao i naše kolege u razvijenijim zemljama i da ćemo našim radom biti konkurentni na tržištu. Ovim projektom firma će sazreti za veće poduhvate u izvozu. I to nam je cilj“, kaže direktor Carske bašte Đula Madaras. 

Carska bašta će povećati broj zaposlenih kao i broj kooperanata koji će biti integrisani u sistem. To je potreba, ali i obaveza prema projektu, naglašava Madaras. 

Projekat će biti u potpunosti gotov do 1. oktobra, kada će sve tri celine biti integrisane.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede