Specifičan, prijatan miris celera i lekovita svojstva ove biljke opredeljuju nas da, ako ne na većoj površini, onda bar za lične potrebe, uzgajamo celer.
Baštovani smatraju da celer nije jednostavno proizvesti.
Ako se ipak usudite da gajite celer, a zašto da ne pokušate, prenosimo Vam savete kako dipl. inženjera Ružice Đukić, savetodavca za zaštitu bilja kako da sačuvate biljke od razlićitih bolesti.
Bolesti celera
Krastavost celera
Na korenu se javljaju crnosmeđe pege koje se proširuju i spajaju.
Odumiru slojevi kore i koren puca, pa on ima manju tržišnu vrednost. U pukotinama se vide crne tačkice (piknide).
Češće se javlja tamo gde je vlaga tla visoka, a temperatura niža.
Glavni izvor zaraze je zemljište sa ostacima obolelog celera.
Celer treba saditi na sipkom zemljištu sa dovoljno hraniva, a nikako na prevlažnom tlu. Zemljište u klijalištu dezinfikovati ili menjati što češće.
Celer je bolje presađivati što kasnije.
Pegavost lista
Napada list i peteljku uzrokujući velike sivosmeđe pege koje se međusobno spajaju. Unutar pega javljaju se crne tačkice – piknide.
Često lišće potpuno otpadne.
Na zaraženom semenu uočavaju se takođe crne tačkice.
Bolest se prenosi semenom, ostacima zaraženog lišća na polju.
Pegavost lista se javlja u polju u početku lokalno, a onda se širi najčešće kišnim kapima po čitavom polju.
Osnovna je zaštita setva zdravog semena i zdravog rasada.
Ako se bolest ipak dogodi, treba tretirati celer preventivno sredstvima na bazi bakra (Kuprablau WP ili Plavi kamen ) u količini 1.5 % (100-150 g u 10 l vode), a u vreme pojave prvih simptoma sredstvom na bazi cirama 0.2 % (20 g u 10 l vode).
Šuplje srce
Ovo nije bolest izazvana virusima, bakterijama ili gljivama.
Javlja se kada oblačno i vlažno vreme traje više dana. U takvim uslovima biljka izlučuje vodu bogatu solima, naročito ako je u zemljištu premalo kalcijuma. Peteljke srednjih listova posmeđe i odumru, a koren često pukne i nastaje šupljina.
Potrebno je obavezno prihranom dodavati kalcijum.
Trulež korena
Trulež korena može nastati u polju ili u skladištu.
Uzrok mogu biti bakterija (Erwinia carotvora var.carotvora) ili gljivice iz roda Sclerotinia.
Kao preventiva služi plodored s tim da pre kulture celera ne dolazi korenasta kultura, stočna i šećerna repa.
U skladištu je potrebno da bude dobro provetravanje i dovoljno niska temperatura. Ipak, vlage treba da bude dovoljno da se celer ne bi smežurao.
PREPORUČUJEMO VAM DA PROČITATE I TEKST O UZGOJU CELERA NA OTVORENOM