Zrenjanin – Vinarima na raspolaganju oprema za analizu vina

aparatura za analizu vina

Vinari srednjeg Banata mogu da analiziraju svoja vina u laboratoriji zrenjaninske Hemijsko-tehnološke i prehrambene škole „Uroš Predić“. Opremu za

aparatura za analizu vina

hemijsku analizu vina laboratoriji škole su poklonili članovi „Kluba vina“ iz Zrenjanina.

Nabavka opreme je rezultat učešća „Kluba vina“ u projektu koji su pomogli Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, lokalna samouprava i proizvođači vina. Saradnja vinara i škole doprineće razvoju vinarstva u ovom delu Banata.

„Započeli smo saradnju koja prevazilazi obične analize i koja će doprineti zajedničkim naporima da što više naučimo o kulturi vina i da pomognemo razvoju vinarstva u srednjem Banatu. Bez odgovarajuće opreme ne može se napraviti kvalitetno vino“, smatra predsednik „Kluba vina“, vinogradar i vinar Šandor Šomođi.

Laboratorijskom opremom moguće je meriti pet ključnih parametara šire i vina:

  • sadržaj slobodnog SO2
  • ukupan sadržaj sulfita
  • pH vrednost
  • ukupne kiseline i
  • sadržaj alkohola.

Uzorci se prikupljaju ponedeljkom (jednom u toku sedmice). Rezultati, koji se arhiviraju u bazi podataka, saopštavaju se samo vinarima čiji uzorci su analizirani. Analize se naplaćuju po uzorku (ne po analizi), i to samo potrošni materijal, tj. 200 dinara. Ovu beneficiju ima svaka osoba koja na teritoriji srednjeg Banata pravi vino. Članovima „Kluba Vina“, udruženja „Vesela Braća“ iz Orlovata kao i udruženja „Sv. Martin“ analiza je upola jeftinija, rekao je Šomođi.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede