Zrenjanin – Potpisani ugovori sa stočarima o dodeli 60 steonih junica

stocari

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je potpisao sa 42 stočara ugovore o korišćenju podsticajnih sredstava u postupku dodele ukupno

stocari

60 visokokvalitetnih steonih junica simentalske rase.

Interesovanje poljoprivrednika za podsticajna sredstva za nabavku ženskih priplodnih grla je, kako se i očekivalo, bilo veliko. Gradonačelnik Janjić je rekao da Grad Zrenjanin pokušava da pomogne poljoprivrednicima i da je za agrar iz budžeta opredeljeno blizu četiri miliona evra i dodao da se u saradnji sa poljoprivrednicima dolazi do ideja u kom pravcu usmeriti ta sredstva.  

Stočari koji će uskoro u svom stadu imati visokokvalitetne junice su pohvalili aktivnosti lokalne samouprave kojima ona pomaže poljoprivrednicima.

potpisivanje

Ratinko Vučetić iz Taraša je vlasnik savremene farme, na kojoj je trenutno u muži 55 krava, sa prosečnom dnevnom proizvodnjom od oko 1000 litara mleka. On kaže da je ideja o dodeli junica veoma dobra, jer će stočari poboljšati kvalitet grla.

Čorba Peter iz Mužlje je odgajivač goveda čiste simentalske rase. On je apsolutni šampion Vojvodine za 2014. godinu u proizvodnji mleka, jer su njegove krave proizvele 7907 litara ove dragocene tečnosti. Na farmi ima 30 grla, a 18 je trenutno u muži.

„Prisutno je veliko razumevanje čelnika grada i ova akcija, dodele junica, je nešto što je za nas stočare izuzetno značajno. Verujem da ćemo dobiti odlična grla i tako poboljšati liniju simentalaca. Ako se ne varam, takve junice na tržištu koštaju oko 2300 evra, a kod nas se takve i ne mogu kupiti“, rekao je Čorba.

Mladi stočar iz Tomaševca, Nenad Vitomirov, uvećaće svoje stado od 15 grla simentalske rase jednom steonom junicom. Zadovoljan je što će proširiti proizvodnju. Vitomirov smatra da bi država morala više da uloži u stočarstvo kako bi se mladi poljoprivrednici opredelili za ovu proizvodnju.

Dragana Mijatov iz Taraša ima 25 grla šarolikog rasnog sastava, ali planira da u stado uvede više simentalaca. Ona se zahvalila lokalnoj samoupravi što je stočarima omogućila da dobiju kvalitetna grla i poručila da će našim stočarima u ovim teškim trenucima to mnogo značiti.

Snezana

Junice će, prema rečima Snežane Vrbajac, koja je ispred generalnog zastupnika za uvoz junica iz Austrije, “Fruškogorske mlekare“, prisustvovala potpisivanju ugovora, biti isporučene na svako poljoprivredno gazdinstvo oko 15. avgusta.

„U toku je odabir grla u Austriji, koja bi trebalo da stignu u našu zemlju početkom narednog meseca i nakon 30 dana karantina biće isporučena stočarima. Planiramo da to bude oko 15. avgusta. Odabir junica se vrši prema kriterijumima koje je propisala Uprava za veterinu. Uz junice stižu i originalni pedigrei, a u toku karantina one se prevode na „plave“ pasoše. Stočari će sami umatičiti grla što će im kasnije obezbediti subvencije države“, objasnila je Vrbajac.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede