Zrenjanin: Paori protestvovali, ali odbornici odlučili – njive Tenisu i investitorima

Poljoprivrednici ispred zgrade gradske kuce

Skupština grada Zrenjanina donela odluku da tri investitora imaju pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Na osnovu ove odluke oni će na taj način zakupiti skoro 3.500 hektara na period od 30 godina.

Odbornici vladajuće većine SNS, SPS i SVM, su gotovo jednoglasno usvojili odluku, dok predstavnici opozicije nisu učestvovali u radu sednice i na taj način izrazili protest. Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina odbila je da prisustvuje sednici, jer je zakazana po hitnom postupku, pa nije bilo dovoljno vemena da se pripreme za važne teme koje su na dnevnom redu. 

odbornici glasaju

Koji investitori zakupljuju banatske njive na 30 godina?

„Tenis invest“ Beograd, „Farmer 023 V&M“ Zrenjanin, i „Fud planet“ Zrenjanin su tri od 15 investitora koji su ispunili sve uslove iz poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu.

“Tenis Invest“ će uložiti 21 milion evra, a toj kompaniji pripada 2.431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina.

„Tenis invest“ je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri, rečeno je na sednici Gradskog veća koja je prethodila skupštinkom zasedanju.

“Farmer 023 V&M“ uložiće 500.000 evra, izgradiće objekat za stočarsku proizvodnju i zakupiće 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, za koje će plaćati zakupninu od oko 250 evra po godini, a zakup je na 30 godina, dok je “Fud Planetu“, po istim uslovima, odobrena investicija od 4,5 miliona evra i zakup 900 hektara zemlje.

A, paori su protestvovali

I dok su odbornici zasedali, ispred zgrade opštine protestvovali su poljoprivrednici, njih oko sedamdesetak iz Zrenjanina i okoline (Stajićeva, Kleka, Perleza, Lazareva, Botoša, Dolova… ) koji su nedaleko odatle parkirali tridesetak traktora.  

Poljoprivrednici ispred zgrade gradske kuce

Protest poljoprivrednika u Zrenjaninu

Došli su da pokažu svoje nezadovoljstvo jer se velika količina zemljišta daje stranim i domaćim investitorima na dug vremenski period. 

Najskuplja reč – ZEMLJA

Pre usvajanja odluke u ime Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina odbornicima se obratio poljoprivrednik Slavko Vukov i javno izneo stav poljoprivrednika po pitanju izdavanja državnih oranica na tako dug period. 

Slavko Vukov paor

Slavko Vukov, poljoprivrednik

Izražavamo svoje neslaganje, pre svega iz obaveze prema svojoj deci, ovo su dugoročne odluke koje će promeniti neke stvari, a argumentovano tvrdimo da kada je reč o najskupljoj reči, a to je zemlja, moramo da se pitamo i da se čuje šta mi mislimo. Mi smo obavezni da sutra svojoj deci možemo da pogledamo u oči i da kažemo da smo za ovo rekli ne. Da li će kod njih biti razumevanja, ne znam. Argumentovano tvrdimo da, kada je reč o zemlji, moramo da se pitamo i mora da se čuje šta mislimo. Pravo na to nam daje to što trajemo već vekovima. Trajemo i opstajemo u ovom poslu koji je human i plemenit jer proizvodimo hranu za sve nas. Da li je to dovoljno ili nije, da li treba naš seljak više da radi – to je za diskusiju. Ali, našu zemlju treba da rade naši paori, naši poljoprivrednici. A ima ih i hoće da rade“, rekao je između ostalog Vukov.

Paori nisu protiv dolaska investitora 

Poljoprivrednici su i ovog puta ponovili da nisu protiv dolaska investitora i da su oni dobrodošli. Treba nam ozbiljan klaničar, koji će napraviti dogovor sa našim stočarima, smatra Vukov, ali davati nekome poljoprivredno zemljište na tako dug rok ugrožava egzistenciju porodica naših poljoprivrednika.

„Uzimate ono što su ljudi već radili, gde su formirali neku svoju računicu i egzistenciju i oslonili se na to. I to s pravom, jer je to zemlja ove države. Mi tražimo samo razumevanje. Ne tražimo da nam se daje, samo da nam se ne oduzima. Evo, ja sam spreman da dam parcelu na putu Zrenjanin – Vršac i javno govorim, spreman sam da je poklonim Tenisu, da napravi klanicu, večno mu je poklanjam, neka organizuje tov, sa našim seljacima, s mojim detetom, da ono proizvodi svinje, ali smisao da se nekom investitoru daje zemljište na tako dug rok je potpuno van pameti“, rekao je Vukov.

Janjić: Paori nisu oštećeni, a investitorima treba stabilnost

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je rekao novinarima da će kroz tri investicije u poljoprivredu biti uloženo 26 miliona evra i zaposleno više od stotinu Zrenjaninaca, i dodao da je to dobra strategija Vlade Srbije da se privuče kapital u poljoprivredu.

Janjić smatra da poljoprivrednici nisu oštećeni ovom odlukom. On kaže da je investitorima koji ulažu milione evra potrebna stabilnost i da je zbog toga zakup na više decenija.

„Ako neko ulaže 21 milion evra, ili 4,5 miliona ili ovaj najmanji investitor – pola miliona evra verovatno je neophodna i neka stabilnost i zato ide zakup na 30 godina. Verovatno su tu i neki kreditni aranžmani. Nisam ja neki poljoprivredni stručnjak da bih ocenjivao da li je to dugo ili ne, ali očigledno je da postoji zainteresovanost. Još jednom da napomenem ne prodaje se ni jedan ar zemljišta. Ono se izdaje u dugoročan zakup. Ne smatram da su paori oštećeni. Zakup je oko 250 evra po hektaru, tako da se ništa ne gubi od zakupa“, rekao je Janjić i podsetio da se deo novca vraća republici, odnosno pokrajini i gradu, a lokal našim poljoprivrednicima.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede