Zrenjanin i Titel će tražiti model da poljoprivrednicima bude nadoknađena šteta 

voda na njivi

Kolika je šteta znaće se kada ratari budu skinuli useve, jer će tada biti utvrđeno koliko je umanjen prinos.

Da li će i na koji način poljoprivrednicima koji su u atarima Zrenjanina i Titela zbog loših vremenskih prilika u maju i junu pretrpeli štetu na usevima, biti nadoknađeni gubici?

Odgovor se čeka.

Grad Zrenjanin je prema mišljenju Duška Radišića, pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, učinio sve što je mogao nakon nevremena koje je nanelo velike štete usevima, najviše na suncokretu i kukuruzu.

Komisija koju je tada formirao Grad Zrenjanin je zajedno sa  Poljoprivrednom stručnom službom obišla teren koji je stradao. 

Na zahtev proizvođača proglašena je vanredna situacija. 

Tada su odštampani i podeljeni obrasci za prijavu štete, podseća Radišić.

Kolika je šteta znaće se kada ratari budu skinuli useve, jer će tada biti utvrđeno koliko je umanjen prinos.

„Prikupljamo podatke o visini štete. Podelili smo formulare koje proizvođači treba da popune. Oni su nas zamolili da sačekamo da se pokupe prinosi kako bismo tada utvrdili kolika je šteta”, kaže Radišić.

Usevi u atarima u opštini Titel su takođe stradali u vremenskim nepogodama.

Prema rečima Radišića, Zrenjanin i Titel će zajedno tražiti obeštećenje za poljoprivrednike. 

Titel je završio procenu štete na svom području. Zrenjanin to još nije uradio, jer nisu svi poljoprivrednici dostavili popunjene obrasce.

„Kada to budemo imali, podaci će biće javno objavljeni. Tada ćemo tražiti način i model kako da dobijemo sredstva i nadoknadimo štetu. Naša želja je da uspemo. Nikada do sada niko nije uspeo da dobije naknadu zbog šteta od vremenskih neprilika. Mi ćemo se potruditi zajedno sa Titelom da nađemo model i to dobijemo. Zajedno smo jači“, veruje Radišić.

Obe opštine tražiće načine da preko republike i pokrajine poljoprivrednici dobiju nadoknadu za ono što je uništeno tokom poplava, objasnio je Radišić.

Da podsetimo da je na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zrenjanina sredinom juna doneta Odluka o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Grada Zrenjanina.

Vanredna situacija je proglašena u katastarskim opštinama Čenta, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Mužlja, Aradac i Elemir.

Tada je saopšteno da je crpna stanica Čenta od 31. maja do 13. juna ispumpala 2 miliona kubika vode, crpna stanica Elemir – Aradac 600 hiljada kubika i crpna stanica Belo Blato 1,8 miliona kubika vode, što su količine koje se ne pamte na tim prostorima.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede