Zrenjanin: Funkcionalna kanalska mreža polovinom sledeće godine

kanal

Grad Zrenjanin, u saradnji sa Pokrajinom, na svojoj teritoriji revitalizuje postojeće ili kopa nove kanale

kanal

za odvodnjavanje sa obradivih površina u dužini od čak 250 kilometara i to je projekat vredan preko 82 miliona dinara, potvrdio je gradonačelnik Zrenjanina ČedomirJanjić prilikom obilaska radova na iskopu kanala u ataru nadomak Melenaca.

Na toj lokaciji u toku iskop novih kanala za odvodnjavanje sa delom zaparloženih površina koje će, nakon završetka radova, postati ponovo obradive i to je, po njegovim rečima, najveći benefit za poljoprivrednike i ljude koji ulaze u atare, koji žive od zemlje.  

U ataru Melenaca, najvećeg sela na teritoriji Grada Zrenjanina, biće revitalizovano ili iskopano 10 kilometara kanala i zamenjeno šest cevastih propusta, a na teritoriji grada 250 kilometara kanala i 20 cevastih propusta.

Radovi na uređenju kanalske mreže na sistemima za odvodnjavanje izvode se na osnovu ugovora potpisanih sa JVP „Vode Vojvodine“ na teritoriji četiri lokalne samouprave – grada Zrenjanina i opština Sečanj, Žitište i Nova Crnja. Ukupna površina sistema obuhvaćenog projektom iznosi oko 3.500 hektara.

Radovi na se izvode u smislu pojačanog održavanja, uklanjanja vegetacije, izmuljenja i iskopa kanala i zamene cevi na propustima na mestima ukrštanja kanalske mreže sa atarskim putevima.

„Što se tiče teritorije Grada Zrenjanina, radovi su odmakli u ataru Taraša, sada i u Melencima, a do kraja godine, pored ovog što je započeto, planiramo i radove u ataru Mužlje. Završetak kompletnih radova očekujemo polovinom sledeće godine, čime ćemo dobiti funkcionalniju kanalsku mrežu i poboljšano odvodnjavanje suvišnih voda sa poljoprivrednog zemljišta na kom je obrada bila otežana ili čak nemoguća  – rekao je vršilac dužnosti direktora vodoprivrednog PD „Srednji Banat“ Zrenjanin Miloš Radosavljević.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede