Zrenjanin: Dodatna sredstva za razvoj stočarstva

juniceee

Nakon uvoza i dodele visokokvalitetnih junica simentalske rase, stočari sa teritorije Grada Zrenjanina će moći i da

juniceee

poboljšaju genetiku u svojim stadima.

„Nakon uvoza junica reakcija naših stočara je pokazala da smo uradili pravu stvar. Razvoj stočarstva ćemo pomoći sa još pet miliona dinara za uvoz kvalitetnog semena kojim ćemo popraviti genetiku grla koja imaju naši odgajivači. Mislim da će to naići na pozitivne reakcije stočara“, rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nakon sastanka sa direktorom Glavnog odgajivačkog centra goveda Austrije “Noegentik-Genostar” dr Fridrihom Firerom.

Firer

Doktor Firer je posetio Zrenjanin u u okviru saradnje koja je ostvarena u maju ove godine kada je potpisan sporazum između ministarstava poljoprivrede Srbije i Austrije, grada Zrenjanina i preduzeća Fruškogorska mlekara iz Novog Sada o uvozu kvalitetnih steonih junica.

„Izuzetno smo zadovoljni saradnjom sa Srbijom, posebno sa Vojvodinom. Ovde smo oko 25 godina i poznajemo vaše stručnjake. Možemo da vam pomognemo u sektorima oko načina uzgoja i stvaranja baze podataka. Ono što smo mi naučili u Austriji je da prvi korak moraju da naprave država i lokalne samouprave i investicijama pomognu farmerima, jer oni to ne mogu sami da urade“, rekao je dr Firer.

Lokalna samouprava će iskoristiti pozitivna iskustva austrijskih odgajivača goveda, a biće dogovorene i mogućnosti za edukaciju naših stočara.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede