Značajno manje pšenice u Hrvatskoj

kombajn u polju zita Kuzmin 2

U Hrvatskoj se očekuje prinos pšenice od svega petsto hiljada tona sa jesenas zasejanih samo oko 125.000 hektara. Prema rečima šefa Odseka za poljoprivredu u

kombajn u polju zita Kuzmin 2

Hrvatskoj županijskoj komori Osijek, Ernesta Nađa, visina otkupne cene pšenice za sada je još uvijek nepoznata. Međutim, na terenu se spominje 1,10 kn/kg, prenosi portal Seebiz.

„Ono što karakteriše ovu žetvu jeste to što će prvi put u istoriji Hrvatska požnjeti najmanje pšenice, odnosno očekuje se proizvodnja od samo petstotinjak hiljada tona, što je upola manje od proizvodnje od pre nekoliko godina. Naime, pšenicom je jesenas zasijano samo oko 125.000 ha. Isto tako ove će se godine pšenica plaćati prema kvalitetu, odnosno, počeće da se primenjuje kodeks otkupa. Ovde valja istaknuti da kodeks otkupa prema kojem će pšenica biti podeljena u klase nije i obavezujući. Međutim, evidentno je da se tržište menja i tražiće kvalitet“, izjavio je Nad.

Dobri usevi pšenice, gde je primenjena potrebna agrotehnika, daće vrlo dobre prinose zrna, više od osam pa i devet tona po hektaru, ali ima i parcela gde se očekuje prinos između 4,5 i 5,5 t/ha, a ponegde i manje od toga, rekao je načelnik Odseka za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica na Poljoprivrednom institutu Osijek, Georg Drezner i dodao da je stanje pšenice slično i u Mađarskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Srbiji, Rumuniji i Turskoj.

Ceo tekst pročitajte OVDE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede