"Žita Srbije": Srbija u prethodnoj godini zabeležila rast izvoza

zito

U svetu je samo 68 zemalja u 2016. godini imalo rast izvoza u dolarima. Ako posmatramo rast u odnosu na prethodnu godinu u procentima Srbija se nalazi na petom mestu.

Udruženje “Žita Srbije” u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO), organizovalo je tradicionalni Dan žitara u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Na skupu su uručene povelje najuspešnijim kompanijama u sektoru proizvodnje, prerade i trgovine žitaricama i uljaricama. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, FAO i Udruženja “Žita Srbije”, prezentovali su i sa učesnicima prodiskutovali ostvarene rezultate u ovom sektoru poljoprivrede u protekloj godini, kao i planove, projekte i projekcije za tekuću godinu.

Srbija na petom mestu u svetu po rastu izvoza u odnosu na prethodnu godinu

U svetu je samo 68 zemalja u 2016. godini imalo rast izvoza u dolarima, a ako posmatramo rast u odnosu na prethodnu godinu u procentima Srbija se nalazi na petom mestu, rekao je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

„Kada posmatramo Evropu u prethodnoj godini, 14 zemalja zabeležilo je rast izvoza, a izraženo u procentima, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Malte. Najveći doprinos rastu izvoza dao je izvoz poljoprivrednih proizvoda a članice Udruzenja Žita Srbije izvezle su 3.5 miliona tona robe i najviše doprinele suficitu u spoljnoj trgovini poljoprivrednih proizvoda. Sarađujući sa UN FAO i EBRD u ovoj godini se trudimo da dodatno poboljšamo tržišni ambijent kako bi rezultati u izvozu bili još bolji.“

Milovanović: U planu nastup na ‘Global Grain’ konferenciji u Ženevi

Miloš Milovanovć, koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, je rekao da su projekat unapređenja izvoza žitarica i uljarica iz Srbije započeli početkom godine u saradnji sa Udruženjem Žita Srbije.

„EBRD i FAO žele da pomognu u podizanju kapaciteta lokalnih proizvođača i izvoznika, ali i ‘otvaranju vrata’ stranih tržišta na kojima Srbija još uvek nije prisutna sa svojim proizvodima. Krenuli smo sa predstavljanjem ovog sektora poljoprivrede Srbije na skupu proizvođača žitarica ‘Black Sea Grain’ održanom u aprilu ove godine u Kijevu, a u planu je i nastup na ‘Global Grain’ konferenciji koja će se održati u novembru ove godine u Ženevi. Takođe, započeli smo analizu uslova za investiranje u rečnu infrastrukturu u Srbiji, kao oblasti koja je od suštinskog značaja za unapređenje izvoza žitarica i uljarica.”

Priznanja

Priznanje za ostvarene rezultate u 2016. godini su dobile kompanije:

 Almex, Pančevo – za rezultate postignute u preradi kukuruza;

 Konzul, Novi Sad – za rezultate postignute u izvozu uljane repice i izvozu pšenice;

 GLENCORE SRB, Novi Sad za rezultate postignute u izvozu suncokreta;

 RWA Srbija, Beograd za rezultate postignute u izvozu soje;

 VICTORIA GROUP, Novi Sad za rezultate postignute u izvozu sačme;

 Žito Bačka, Kula – za rezultate postignute u izvozu brašna;

 MK Commerce – za rezultate postignute u izvozu kukuruza i za IZVOZNIKA GODINE.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede