Žetva ječmova u srednjem Banatu počeće za desetak dana, a pšenice do kraja juna

ogledno polje

Tradicionalni „Dan polja strnih žita, ogleda zaštite bilja i voćarstva srednjeg Banata“ održan je na oglednim parcelama

ogledno polje

Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin. Poljoprivredni proizvođači, agronomi i predstavnici semenarskih i hemijskih kuća su, na ukupno devet hektara, mogli da uporede čak 45 sorti pšenice, ali i sorte ozimih ječmova, raži i spelte.

Prema rečima doktora Novice Mladenova iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u nekim delovima Vojvodine žetva ječmova će početi za desetak dana, a pšenice krajem juna. Parcele pod pšenicom su šarolike.

„Ova šarolikost je, pre svega, posledica više ili manje kvalitetno obavljene setve i prihrane pšenice. Proizvođači su, svakako, pratili kalkulaciju isplativosti ulaganja u ovu proizvodnju. S obzirom na cenu pšenice, smatram da se većina opredelila za manja ulaganja. O proceni prinosa je još rano govoriti, ali pšenice lepo izgledaju“, kazao je Mladenov za naš portal.

I poljoprivrednici su zadovoljni usevima ozimih strnih žita. Duško Pilipović iz Krajišnika ove godine ima pšenicu na sedam hektara.

„Kod nas je stanje useva pšenice vrlo dobro. Ko je primenio punu agrotehniku može se nadati dobrom rodu. Palo je i oko 40 litara kiše, pa se za sada na biljkama ne vide negativni efekti visokih temperatura. Ječam ćemo kositi za oko 15 dana, a pšenicu do kraja meseca. A, cena? Priča se da će biti 130 evra po toni. Bilo bi dobro da bude bar 20 dinara za kilogram, pa da imamo zaradu“, nada se Pilipović.

Pšenica dobro izgleda i u ataru Botoša, a žetvu tamošnji paori očekuju za oko 20 dana. Dalibor Paskulov je proizvodnju različitih sorti hlebnog zrna organizovao na 40 hektara i očekuje cenu od 20 dinara za kilogram zrna.

ogledno polje 2

U okviru herbicidnih ogleda prikazano je stanje useva šećerne repe, soje, kukuruza i suncokreta. Sovica gama je dominantno prisutna na šećernoj repi i Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja je dala signal za tretman. U usevima soje je osim sovice gama prisutan i stričkov šarenak.

„Stričkov šarenak je nezgodna štetočina, jer ima 3 do 4 generacije godišnje i može značajno onemogućiti rast biljaka. Sada je prisutna prva generacija čiju brojnost moramo regulisati. Sovice su prisutne i u usevu suncokreta, ali još uvek nema opasnosti i nije vreme za tretman. Proizvođači kukuruza treba da obrate pažnju na pojavu kukuruznog plamenca. Beležimo vrlo visoke ulove i očekujemo maksimum leta prve generacije ove štetočine. Proizvođači kukuruza treba da obrate pažnju na procenat položenih jaja, da sačekaju njihovo sazrevanje i da u pravom momentu odrade tretman insekticidima koji imaju larveno ovicidno delovanje“, poručila je proizvođačima Snežana Parađenović ispred Prognozno-izveštajne službe i pozvala proizvođače da se o aktuelnostima u oblasti zaštite bilja informišu na portalu ove službe.

plodovi jabke mali zeleni

Negovani voćnjaci obećavaju dobar rod

U voćnjacima na terenu srednjeg Banata ove godine nije bilo mnogo bolesti, ali su voćke doživljavale velike stresove zbog naglih promena temperature. Cvetanje je, generalno, bilo dobro za sve voćke, ali zbog stresnih uslova oplodnja, i kasnije održivost plodova, nisu bili na zavidnom nivou. Voćari koji su pravilno negovali svoje voćnjake mogu i ove godine da očekuju dobar rod“, smatra Milinko Sinđić, savetodavac za oblast voćarstva.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede