Zašto su niske temperature korisne za voćke

ogledni vocnjak

Niske temperature vazduha nisu uvek štetne za biljke. Nekada su neophodne za odvijanje određenh procesa u biljkama kao i za čuvanje plodova ili sadnica. 

Zašto su niske temperature korisne za voćke i zašto je potrebno kaliti voćke podseća nas Nebojša Mladenović iz PSSS.

Uticaj niskih temperatura na voćke je neophodan i koristan i to na sledeći način:

  • Čuvanje plodova – usporava se dozrevanje plodova  i time omogućava duže čuvanja; 
  • Čuvanje sadnog materijala (0-2 C) – reznice, kalem grančice, živići jagode i sadnice; 
  • Jarovizacija semena (stratifikovanje) – seme listopadnih voćaka može klijati i dati normalne sejance samo ako provede 15-200 dana u uslovima niske temperature (0-5 C) uz prisustvo dovoljno vlage i kiseonika.

Niske temperature izazivaju razaranje endogenih fitohormonalnih inhibitora i povećanje propustljivosti semenjače za vodu i vazduh. 

Kaljenje voćaka 

Kaljenje voćaka predstavlja kopleks fizioloških i biohemijskih promena u toku kojih se voćke pripremaju za zimsko mirovanje i stiču otpornost prema niskim temperaturama.

Uslov za normalno proticanje kaljenja je postepeno snižavanje temperature.

Ono se vrši u dve faze: prva na temperaturi od oko 0 C (0 – 6 C) i druga na nižim temperaturama ≤ 0 C (-3 do -5 C).

Promene koje karakterišu kaljenje

– sinteza zaštitnih supstanci, a to su uglavnom šećeri i ulja. Šećeri nastaju razlaganjem skroba i oni štite belančevine protoplazme od koagulacije 

– dehidratacija ćelija – smanjuje se sadržaj slobodne, a povećava sadržaj vezane vode i povećava koncentracija ćelijskog soka

– akumuliranje endogenih inhibitora (apscisna kiselina, dormin, prunin, fenolna jedinjenja itd.). Voćke ne ulaze u zimsko mirovanje zbog niskih temperatura, već zbog stvaranja inhibitora

– odvajanje protoplazme od ćelijskih zidova i kidanje veza između ćelija

– formiranje lipoproteinske opne koja umanjuje propustljivost protoplazme. 

Osnove za normalno odvijanje perioda vegetacije voćaka, odnosno cvetanje i listanje, zametanja i održavanja plodova uslovljeni su delovanjem relativno niskih temperatura (5-7 C, odnosno 7,2 C). Niske temperature su potrebne da bi se izvršile neophodne promene endogenih inhibitornih supstanci, odnosno, da bi se one transformisale u druge materije i nestale ili im se smanjila koncentracija.

Lisni pupoljci zahtevaju duži period izlaganja niskim temperaturama – zato voćke uglavnom cvetaju pre listanja.

Nedovoljno izlaganje relativno niskim teperaturama u toku zime ima za posledicu: osipanje cvetnih pupoljaka, neujednačeno cvetanje i listanje (listovi u vidu rozete), plodovi se zameću znatno pre listanja i otpadaju, usled ovoga se javlja nerodnost ili su prinosi znatno smanjeni a plodovi koji se održe su lošijeg kvaliteta.

Zato je u suptropskim i tropskim područjima gde su česte suviše blage zime nemoguće uspešno gajiti listopadne voćke.

Naročito su osetljive breskve

Prema potrebama za niskim temperaturama (manje od 7,2C) sorte breskve se mogu podeliti u četiri grupe:

  1. vrlo male potrebe – manje od 650 časova (za toplija područja, osetljive na niske temperature),
  2. male potrebe 650–850 časova,
  3. srednje potrebe  800–950 časova (dobre za naše uslove, rodne i otporne prema mrazu) i
  4. velike potrebe veće od 950 časova – (za hladnija područja). 

Vrši se selekcija breskve u cilju dobijanja sorti koje će biti prilagođene za uslove toplije klime – koje će zahtevati manje časova sa niskom temperaturom u toku zime (stvorene su sorte koje traže izlaganje dejstvu relativno niskih temperatura od samo od 200 do 300 časova).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede