Zašto je u Zrenjaninu odložen početak proizvodnje u plastenicima za mlade povrtare

Plastenici u Zrenjaninu

Razlog odlaganja početka proizvodnje povrća u plastenicima koji su u Zrenjaninu podignuti u okviru projekta „Poljoprivredno-preduzetnički inkubator za mlade“

Plastenici u Zrenjaninu

je isključivo nepredviđena situacija, naveo je u obrazloženju pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić povodom pisanja medija koji dovode u pitanje realizaciju ovog projekta.

Tri lokalne samouprave Kikinda, Novi Bečej i Zrenjanin su partneri u ovom projektu koji je realizovan uz podršku USAID-a. Grad Zrenjanin je obezbedio parcelu i potrebnu infrastrukturu, a USAID sredstva za kupovinu i postavku 15 plastenika sa zalivnim sistemom.

Razlog odlaganja početka proizvodnje u plastenicima u Zrenjaninu je pojava površinskih i podzemnih voda na parceli.

Radišić je u obrazloženju naveo da je parcela na kojoj su postavljeni plastenici izabrana po kriterijumima koji bi obezbedili da ulaganja u opremanje budu što manja a uslovi za rad što kvalitetniji. Parcela je državna, čiji je korisnik bilo JKP „Čistoća i zelenilo“, a odlukom Gradskog veća prešla na Grad za potrebe projekta. Korištena je za poljoprivrednu proizvodnju, ima asfaltni pristupni put, geotermalnu bušotinu, bunar, skladište i priključak za struju.

U Zrenjaninu su plastenici poslednji postavljeni i predati na upotrebu 30. juna 2014. godine. Kako je tada bilo nemoguće započeti proizvodnju, početak je bio planiran za septembar, navodi Radišić.

Duško Radišić

„Međutim, usled obilnih kiša, deo parcele je poplavljen. Krenuli smo u rešavanje ovog problema, ali prilikom kopanja i postavljanja cevi za snabdevanje vode do svakog plastenika, utvrđeno je da je podzemna voda uzrok problema i da se nalazi na dubini od svega 30 cm. Takođe, poplavljen je i veći deo rasadnika i naneta šteta sadnicama. Obratili smo se preduzeću DTD koje ima potrebnu logistiku, mehanizaciju i poseduje iskustvo za projekat i rešenje drenaže čitave parcele, uključujući i rasadnik. Inače, na parceli i rasadniku u poslednjih 50 godina nije bilo poplave, tako da ovo niko nije mogao unapred da predvidi. DTD je utvrdio uzrok (zatrpavanje dela postojećeh kanala pre više godina) i predložio rešenje koje će obezbediti drenažu celog kompleksa i omogućiti nesmetanu proizvodnju u plastenicima i rasadniku, a najvažnije, sprečiće se moguće štete koje bi plavljenje podzemnih voda u narednom periodu moglo da izazove našim sugrađanima koji žive u ovom delu naselja Gradnulica. Postavljena je vodovodna mreža i pristupni put do svakog plastenika, a sredstva za kompletno opremanje rasvete, pumpe i ograde su obezbeđena i sve će biti završeno neposredno s rešavanjem drenažnog kanala“, navodi u obrazloženju Radišić.

Ove okolnosti nisu nanele štetu korisnicima plastenika, mladim povrtarima koji su nakon konkursa dobili plastenike na korišćenje. Korisnici će potpisati ugovore kada budu počeli proizvodnju na period od dve godine, kako je projektom i predviđeno.

Radišić je obrazložio i da je nekoliko kandidata, zbog obaveza i zapošljavanja u drugoj oblasti, odustalo, te da je objavljen drugi konkurs za neraspoređene plastenike.

Više o konkursu na: www.zrenjanin.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede