Zaštitimo šume od požara

umski požar

Apel: Zaštitimo šume Srbije od požara jer je u toku kritični period pojave šumskih požara.Javno preduzeće Srbijašume upozorilo je da je u toku vrlo kritični period pojave šumskih požara i apelovalo na građane da ne pale korov, ne lože vatru i ne bacaju opuške na mestima gde može izbiti požar.

Kako se navodi, uzrok pojave požara je u 98 odsto slučajeva ljudski faktor – nepažnja, nemar ili namerno paljenje.

„S obzirom na visoke temperature i žarko leto koje nam predstoji, JP Srbijašume i Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, apeluje na građane da čuvaju i štite naše šume“, ističe se u saopštenju.

U apelu se građani pozivaju da ne pale korov, biljni i drugi materijal na poljoprivrednim parcelama, voćnjacima i površinama blizu šume, da ne lože vatru blizu šume i u šumi, da ne bacaju opuške i lako zapaljive materijale na mestima gde se može izazvati požar, ne ostavljaju za sobom neugašenu vatru nakon piknika i ne ostavljaju otpatke, već da ih odlože u kante i kese.

JP Srbijašume navodi da je pojačalo kontrolu sprovođenja preventivnih mera zaštite.

U slučaju pojave požara, građani se mole da obaveste najbližu šumsku upravu ili direkciju JP Srbijašume na telefon: 011 711- 50 – 27, kao i vatrogasnu službu na telefon: 193.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede