Zabranjen uvoz mleka zbog neodgovarajućeg kvaliteta proizvoda

mleko casa

Zabranjen uvoz mleka – Uprava za veterinu

Mlekara „Mliječna industrija 99“ doo iz Gradačca u Bosni i Hercegovini, dobila je zabranu isporuke mleka i mlečnih proizvoda na tržište Republike Srbije, zbog neodgovarajućeg kvaliteta mleka, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na osnovu kontrole veterinarske inspekcije i laboratorijskih analiza, utvrđeno je da uzorak ovog proizvoda ne ispunjava uslove propisane članom 26 Zakona o bezbednosti hrane, precizira se u saopštenju.

Dodaje se da je Uprava za veterinu opozvala izdata rešenja o utvrđivanju veterinarsko-sanitarnih uslova za uvoz mleka i mlečnih proizvoda iz objekta „Mliječna industrija 99“ doo iz Gradačca u Republiku Srbiju.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je od danas zabranjen uvoz mleka robne marke „Pilos“ i mlečnih prerađevina bosanskog proizvođača „Mlečna industrija – MI 99“ iz Gradačca.

Razlog je neodgovarajući kvalitet, odnosno neusklađenost onoga što piše na deklaraciji i samog proizvoda.

„Na osnovu laboratorijskih analiza utvrdili smo da to mleko ne odgovara kvalitetu i zabranili smo uvoz. Ne postoji nešto što je štetno po zdravlje, ali ne odgovara deklaraciji. Mleko koje je već uvezeno u Srbiju staviće se van prometa, a zabraniće se prodaja i svih mlečnih proizvoda koji potiču iz te mlekare“, kazao je Nedimović za TV Prva.

Dodao je da je ta mlekara „ozbiljan izvoznik mleka u Srbiju, koje se najčešće nalazi u velikim trgovinskim lancima“, te da ga uvozi šest uvoznika.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede