Za veću bezbednost najvažnija je prevencija

traktori 2

Neprilagođena brzina, alkoholisanost vozača, ali i tehnička neispravnost i neobučenost – najčešći su uzroci saobraćajnih nezgoda u kojim učestvuju

traktori 2

poljoprivredne mašine, ocenjeno je na, već tradicionalnoj, tribini koju organizuju Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, Agencija za bezbednost saobraćaja, Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Novosadski sajam.

– Izmena propisa, posebno obaveza označavanja traktora žutim trepćućim svetlom smanjili su broj saobračajnih nezgoda i stradalih u poslednje 3-4 godine, ocenjuje pomoćnik direktora Agencije za bezbednost  saobraćaja, Zoran Alimpić.

Uprkos tome, od 2010. do prošle godine dogodilo se 3.508 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovale poljoprivredne mašine, sa 276 poginulih i 2.421 povređenom osobom. Bilans je još gori, kada bi se tome pribrojili, statistici nevidljivi, stradali van javnih puteva.

Profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Mirko Simikić je istakao značaj prevencije, kroz obuku rukovaoca poljoprivrednim mašinama putem seminara i odgovarajućih publikacija. Koliku pažnju u povećanju bezbednosti saobraćaja zaslužuju poljoprivredne mašine, svedoči i podatak o 400 hiljada traktora u Srbiji, od čega 118 hiljada u Vojvodini. Čak 90 odsto njih starije je od deset godina.

Izvor: Novosadski sajam
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede