Za sanaciju vodnih objekata potrebne dve milijarde dinara

„Procenjena vrednost sanacije evidentiranih oštećenja objekata za odbranu od poplava iznosi više od dve milijarde dinara, a navedena sredstva se moraju obezbediti u najkraćem roku“, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković na konferenciji povodom 14. ekonomskog samita Republike Srbije.

Ona je rekla i da su troškovi sprovedenih mera i radova na odbrani od poplava trenutno procenjeni na 600 miliona dinara i predstavljaju prioriretnu finansijsku obavezu prema javnim vodoprivrednnim preduzećima, kao i područno nadležnim vodoprivrednim preduzećima.

„U administrativnom smislu, Ministarstvo ubrzano radi na izmeni i dopuni Zakona o vodama koji će pred Narodnom skupštinom biti razmatran do kraja 2014. godine, a u završnoj fazi je i izrada osnovnih planskih dokumenata u oblasti voda kao što su: Strategija upravljanja vodama i Plan upravljanja slivom reke Dunav“, objasnila je ministarka Bogosavljević Bošković.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine aktivno radi na sanaciji posledica od poplava u smislu podele semena radi presejavanja poljoprivrednih površina, rekla je ministarka Bogosavljević Bošković i dodala da će tokom ove sedmice početi i distribucija goriva ugroženim domaćinstvima, dok se distribucija đubriva očekuje u narednom periodu. 

Ona je istakla da joj je zadovoljstvo što će ovogodišnji Ekonomski samit pružiti priliku da se kroz zajedničke aktivnosti, konferencije i diskusije sagleda stanje političkog, ekonomskog i poslovnog razvoja Srbije, kao i njene uloge u regionu, Evropskoj uniji i šire. 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede