Počelo prijavljivanje za popisivača poljoprivrede – rok za prijavu 21. avgust

za popisivaca poljoprivrede

Prijavljivanje za popisivača poljoprivrede od danas. Broj prijava je ograničen, a period angažovanja je od 1. oktobra do 22. decembra 2023. godine

Republički zavod za statistiku uputio je javni poziv svim zainteresovanim kandidatima da se prijave za posao popisivača za potrebe sprovođenja Popisa poljoprivrede 2023. godine.

Terensko prikupljanje podataka u Popisu poljoprivrede 2023. sprovešće se u periodu od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine. Podatke o porodičnim gazdinstvima u Popisu prikupljaju popisivači na terenu – neposredno od gazdinstava, metodom intervjua, koristeći prenosive računare (laptopove) za unos podataka. Za potrebe realizacije terenskog rada, Republički zavod za statistiku angažovaće oko 3.000 popisivača.

Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikupljanje podataka. Broj prijava je ograničen, a period angažovanja je od 1. oktobra do 22. decembra 2023. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

popis poljoprivrede

Opšti uslovi koje kandidat za popisivača poljoprivrede treba da ispuni:

  • državljanstvo Republike Srbije;
  • prebivalište ili prijavljeno boravište u Republici Srbiji;
  • najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave;
  • stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje;
  • da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Podrazumeva se poznavanje rada na računaru (MS Office, internet) i mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Kriterijumi za izbor su: stručna sprema; oblast obrazovanja; radni status; učestvovanje u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine ili u statističkim akcijama Zavoda iz oblasti poljoprivrede (Popis poljoprivrede 2012, Istraživanje o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. ili redovna statistička istraživanja u oblasti poljoprivrede u poslednjih 5 godina).

Prednost pri izboru budućeg popisivača poljoprivrede imaće kandidati:

  • koji poseduju diplomu o stečenom obrazovanju iz oblasti poljoprivrede;
  • koji su učestvovali u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine ili u statističkim akcijama Zavoda iz oblasti poljoprivrede (Popis poljoprivrede 2012, Istraživanje o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. ili redovna statistička istraživanja u oblasti poljoprivrede u poslednjih 5 godina);
  • koji imaju mogućnost korišćenja sopstvenog vozila za rad u Popisu.

Sa izabranim kandidatima, u zavisnosti od njihovog radnog statusa, zaključuje se:

  • Ugovor o privremenim i povremenim poslovima (nezaposlena lica, zaposlena lica sa nepunim radnim vremenom, starosni penzioneri, lica angažovana po osnovu Ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa najviše 30 sati kod drugog poslodavca) ili
  • Ugovor o dopunskom radu (lica zaposlena sa punim radnim vremenom kod drugog poslodavca).

Kandidati se prijavljuju isključivo popunjavanjem elektronske prijave, koja je aktivna od utorka 15. avgusta (od trenutka objavljivanja javnog poziva) do ponedeljka 21. avgusta 2023. godine (do 20.00 časova). Kandidati će biti rangirani na osnovu podatka iz prijave o opštini u kojem imaju prijavljeno prebivalište ili boravište i ostvarenih bodova. Svi izabrani kandidati dužni su da prisustvuju celokupnoj obuci. Obuka je petodnevna i sprovodi se u periodu od 18. do 29. septembra.

Više o Javnom pozivu za popisivača poljoprivrede 2023.

Popis poljoprivrede: Sva poljoprivredna gazdinstva će odgovarati na oko 60 pitanja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede