Za otkup tovljenika šest klanica

svinjee

Interventni otkup svinja će najverovatnije početi u utorak, objavio je Agroservis. Do sada je obezbeđeno šest klanica za prijem 8.500 tovljenika i u Državnim

svinjee

robnim rezervama procenjuju koje će klanice još biti uključene u ovaj posao.

Prema nepotvrđenim podacima, po 2.000 tovljnika za otkup dobiće klanice „Big Bull”, „Yuhor” i IM Topola, PKB Imes 1.500 i „Matijević” 1.000.

Kako piše Agroservis, zahvaljujući intrevenciji iz Vlade izbegnut je skandal. Naime, Ministarstvo poljoprivrede je predložilo Državnim robnim rezervama da se broj tovljenika za otkup sa farmi svede na svega 50 komada. Iz Unije poljoprivrednika odmah su reagovali i to ograničenje je ukinuto. Ogčigledno je da je neko želeo da posle interventnog otkupa ostane što više neprodatih tovljenika, kako bi im cena u tom slučaju znatno opala. Prema usvojenom zaključku Vlade primenjivaće se sledeća odluka:

„Vlada Republike Srbije dala je saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da od registrovanih polјoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu klasu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu.

Vlada je dala i saglasnost da ta direkcija izvrši naturalnu razmenu 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje, i to 11 kilograma kukuruza za prvu klasu, 10 kilograma za drugu klasu i devet kilograma kukuruza za kilogram tovnih svinja za treću klasu.”

U Državnim robnim rezervama i pored izuzetno teške situacije, vezano za otkup mleka, još nemaju jasan model kako će realizovati nalog Vlade da se nastavi otkup od malih proizvođača i da se otkupe viškovi mleka u prahu koje je proizvedeno i od svežeg mleka iz uvoza.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede