Za dva dana otkupljeno 5.000 tovljenika – Nova ponuda 10.000 komada

sviinje

Državne robne rezerve, u saradnji sa Vladom Srbije, su donele odluku

sviinje

o hitnom otkupu svinja – tovljenika i to 5.000 komada. Otkupna cena je bila 160 dinara, odnosno veća za 30 dinara po kilogramu od one na tržištu, pa je ceo posao završen za dan-dva.

Međutim, ovaj otkup po obimu samo je deseti deo od ponude koju farmeri nude klanicama. Za razliku od prošlog otkupa, kada je celu organizaciju sprovela Unija poljoprivrednika, ovom prilikom to su sprovele službe iz Robnih rezervi i klaničari. Najviše tovljenika je otkupljeno u Mačvi i Sremu, a bilo je utovara i u Subotici, Žablju i Kragujevcu.

Samo u Mačvi i Sremu farmeri imaju u oborima oko 120.000 tovljenika, a dnevno se po ceni od 130 dinara isporuči oko 800-1.200 komada. Ovi tovljači su povezani sa Unijom poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice, pa od ovog udruženja zahtevaju da od Vlade zatraži novi interventni otkup, a spremni su da na isplatu po ceni od 160 dinara sačekaju do 60 dana.

Pod ovim pritiskom Unija poljoprivrednika je uputila zahtev Državnim rezervama i ministru finansija u kome je navedena potreba za otkupom još najmanje 10.000 tovljenika.

U pismu, koje je upućeno ministru finansija Dušanu Vujoviću, navedeno je sledeće.

„Molimo vas da, ako za to postoji mogućnost, obezbedite finansijska sredstva iz te kuće budžetske rezerve za narednu godinu za produžetak interventnog otkupa tovlјenika preko Robnih rezervi za još najmanje10.000 komada, jer je ponuda za ovaj otkup (5.000 komada), koji je u toku, desetostruko veća i ne daje nikakav efekat po pitanju stabilizacije cene tovlјenika.

Polјoprivrednici su spremni da prihvate da im se tovlјenici plate na odloženo za 60 dana od momenta utovara, samo da ih ne daju monopolskoj prerađivačkoj industrijii uvozničkom lobiju. Na taj način bi održali proizvodnju i sačuvali i to malo preostalog stočnog fonda.

Nadamo se da ćete iznaći mogućnost da nam pomognete, s obzirom da je situacija alarmantna. Unapred zahvalni” – naveo je Zlatan Đurić, predsednik Izvršnog odbora Unije poljoprivrednika.

Unija poljoprivrednika, kako smo saznali, nije odustala od povećanja prelevmana na uvoz živih svinja, niti od zahteva da se istraži i utvrdi odgovornost o tome ko je u Upravi za veterinu odgovoran za stalno vakcinisanje od kuge i time sprečavaju izvoz svinja?

Prema nepotpunim podacima razni timovi u pomenutoj upravi potrošili su oko 20 miliona evra za sprečavanje kuge u poslednjih deset godina, a još i danas se obavlja obavezna vakcinacija.

Drugim rečima, ta mera sprečava izvoz i za to je potrebna odgovornost – kažu u Uniji poljoprivrednika.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede