Vršačka vina dobijaju oznaku geografskog porekla

case sa belim vinom servirane 1

Udruženje vinogradara i vinara „Južni Banat„, koje je formirano pre godinu dana sa idejom da u budućnosti na tržištu nastupa kao region, nalazi se samo

case-sa-belim-vinom-servirane 1

korak od toga da njihova vina dobiju oznaku geografskog porekla, preneo je portal evrsac.

Darko Jakšić, rukovodilac Grupe za vinogradarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede, istakao je na predavanju u okviru 10. „Vinofesta“ da su pripreme za poslednji elaborat u završnoj fazi, te da sada sledi usaglašanje sa regulativom EU.

– Regulativa EU za vino je jako kompleksna i ima puno uredbi, na osnovu kojih su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede usaglašavali zakonska i podzakonska akta. Nama su sada bitne regulative, koje regulišu sistem geografskog porekla i podelu vina po kvalitetnim kategorijama. To „tera“ proizvođače da se udružuju i da ne dozvole falsifikovanje. Ma koliko to izgledalo komplikovano, tim putem su prošli i Bordo, Božole, Kot di Ron, Provansa i drugi poznati regioni širom sveta, rekao je Jakšić.

U skladu sa tim, EU su već poslati podaci vezani za klimu i zemljište u Južnom Banatu, kao i sve što je rađeno oko regionalizacije, dok je Udruženje uradilo statističku obradu analize svojih vina, na osnovu čega je odlučeno koji će tipovi vina nositi oznaku geografskog porekla sa ovog područja.

– Rezultati pokazuju da je ovde klima svežija, pogodna za gajenje vinove loze, da je indeks svežine noći povoljan, da sveže letnje noći povoljno utiču na vinovu lozu i kvalitet grožđa i vina, jer sve što se stvara tokom dana u grožđu, aromatski kompleks, šećeri, ostaje preko noći, pojašnjava Jakšić.

Upoređujući faktore klime, zemljišta i ostalih karakteristika južnobanatskog regiona sa karakteristikama vina, kod belih vina je ustanovljeno e da ona nisu previše alkoholna (što se sada traži u Srbiji), i da nisu previše ekstraktivna.

– Da bismo lakše definisali šta to najviše utiče na karakter vina iz južnog Banata, zaključili smo da je neophodno da se u analizu uključe i drugi proizvođači vina, s obzirom na to da ova statistička obrada ukazuje da vinanemaju toliko kiseline koliko zapravo imaju, što znači da su izabrani laboratorijske analize koje baš i nisu reprezentativne, dodao je Jakšić.

Očekuje se da će za mesec-dva sve analize biti završene, i da će se tada otpočeti sa zvaničnom procedurom registracije oznake geografskog porekla.

Izvor: evrsac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede