Vršac – Šta je razlog slabog odziva za zakup državnih njiva?

rasturač min đubriva

Od 9.280 hektara državnog zemljišta u opštini Vršac, koliko je lokalna samouprava ponudila u prvom krugu javnog nadmetanja, interesovanje je iskazano za 3.500 hektara,

rasturač min đubriva

ali je u zakup dato svega 2.800, jer je 25 potencijalnih zakupaca odustalo od licitacije.

Slavko Ćirin, član Opštinskog veća za poljoprivredu, kaže da će lokalna samouprava u narednom periodu proveriti koji su razlozi odustajanja pomenutog broja zakupaca, ali i generalno malog odziva za zakup državnog zemljišta.

„Da li je u pitanju visoka cena zakupa, koja je u proseku iznosila oko 14.000 dinara po hektaru, ili je po sredi uzurpacija državnog zemljišta, jer su potencijalni zakupci na licitaciji videli da niko nije zainteresovan za određene parcele, utvrdićemo posle obilaska terena. Poljočuvari će obići površine za koje su oni koji su odustali bili zainteresovani, a ukoliko se utvrdi da je neko nelegalno ušao u državno zemljište, poljoprivredna inspekcija će preduzeti najstrože mere“, najavio je Ćirin.

Opština će već u prvoj polovini decembra pokušati da organizuje drugi krug licitacije, kako bi preostalih 6.500 hektara obradivog državnog zemljišta dali u zakup. Prema Ćirinovim rečima, njive će sada morati da ponude i ratarima iz drugih opština, koji u prvom krugu nisu imali pravo učešća, jer se, kaže, na vršačke poljoprivrednike očigledno ne mogu osloniti.

Inače, ukupan prihod ostvaren posle prvog kruga licitacije je 39 miliona dinara, što je daleko manje od očekivanog.

Autor: eVršac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede