Vlada Srbije donela zaključak o reprogramu kredita za otkupljivače malina

zastita maline posle berbe

Vlada Srbije je donela zaključak u cilju ublažavanja posledica nastalih u sektoru malinarstva usled pada potražnje za malinom.

Vlada Srbije donela je danas na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zaključak o davanju saglasnosti da se u vezi sa Odlukom Narodne banke Srbije o privremenim merama za banke u uslovima otežane poljoprivredne proizvodnje, preduzmu mere da dužnici, odnosno lica koja se bave otkupom i skladištenjem voća, a kojima je omogućen reprogram kredita, ispune u potpunosti ugovorne obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima malina, ističe se u saopštenju Vlade.

Donošenje ovog zaključka je predloženo u cilju ublažavanja posledica nastalih u sektoru malinarstva usled pada potražnje za malinom. U saopštenju se navodi da zbog makroekonomskih pomeranja na svetskom tržištu, ekonomske krize, kao i smanjene potrošnje jagodastog voća, određene količine voća nisu prodate, ostale su uskladištene u hladnjačama, a proizvođači nisu isplaćeni za voće koje su predali otkuplivačima.

Ovom odlukom Vlada Republike Srbije pomaže hladnjačarima u odlaganju obaveza isplate kredita na 12 meseci kako bi izmirili dug iz prethodnog otkupa prema primarnim proizvođačima malina, zaključuje se u saopštenju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede