Više pšenice za 11,6 % u odnosu na prošlu godinu

zrna psenice na dlanu

Više pšenice i maline, a manje višanja.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o očekivanoj proizvodnji pšenice, malina i višanja i zasejanim površinama kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje.

Prikazani su podaci prema stanju na dan 23. maja 2021. godine.

Više pšenice

Na osnovu stanja useva na dan procene očekuje se proizvodnja pšenice od 3208 hilj. tona, što je za 11,6% više u odnosu na proizvodnju ostvarenu u prošloj godini, saopštio je zavod.

Kod proizvodnje malina očekuje se povećanje proizvodnje za 26,5% u odnosu na prošlu godinu, a kod višanja smanjenje za 6,4%.

Procena posejanih površina u prolećnoj setvi

U poređenju sa prethodnom godinom, prema stanju na dan procene, u prolećnoj setvi 2021. godine zasejano je više kukuruza (za 2,7%), šećerne repe (za 5,3%) i soje (za 1,8%), a manje suncokreta (za 5,7%), navodi se u saopštenju zavoda.

U odnosu na desetogodišnji prosek (2011–2020), proizvodnja pšenice je veća za 23,3%, dok je kod zasejanih površina više kukuruza (za 3,0%), soje (za 28,7%) i suncokreta (za 4,8%), a manje šećerne repe (za 26,0%).

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede