Vino i rakiju moći će da prave i fizička lica

vina

Novim zakonom o vinima, koji je u izradi, predviđeno je da se uvedu minimalni uslovi za proizvođače

vina

vina i ostalih aromatizovanih proizvoda od grožđa, što znači da će i fizička lica moći da se bave tom delatnošću.

Darko Jakšić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da će fizička lica moći da se bave proizvodnjom vina jer je to tako i u Evropskoj uniji.

“Mi ćemo i za naše proizvođače izdejstvovati da ne treba da ispunjavaju posebne tehničke uslove, već samo proizvod mora biti zdravstveno bezbedan”, naveo je on.

Iz Ministarstva poljoprivrede takođe poručuju da će novim zakonom o jakim alkoholnom pićima i fizičkim licima biti omogućeno da proizvode rakiju, što važećim zakonom nije dozvoljeno. Očekuje se da će taj zakonski predlog biti u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

“Proizvođači će moći da proizvode rakiju i za sopstvene potrebe. Po sadašnjem zakonu fizička lica ne mogu da je prodaju ali po novom moći će preko kooperantskog odnosa sa pravnim licima da prodaju rakiju na tržištu i tako će svi oni biti uvedeni u zvanične tokove”, ukazuje Kolinda Hrehorović iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona kojim se uređuje proizvodnja, geografska oznaka, kvalitet, opis, predstavljanje, deklarisanje i promet jakih alkoholnih pića. Taj zakon omogućiće praćenje svih puteva alkohola, kontrolu celokupnog procesa proizvodnje, počev od osnovne sirovine do gotovog proizvoda upakovanog u bocu, čime se garantuje poreklo i kvalitet proizvoda.

Autor: Silvija Gvozdenac

Izvor: RTV

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede