Vetroelektrane u Vojvodini: Planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora

vetroelektrane

Vetroelektrane: Do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora.

U izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka „Pupin“, u okviru postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Sekretar Bjelić je ovom prilikom istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

„Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da investiraju u vetroelektrane kao na partnere“, rekao je Bjelić.

On je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

„Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitrima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici“, kazao je Bjelić istakavši da je na Dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Miloš Colić, direktor kompanije „New Energy Solutions“ koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

„Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i tu mi kao privatna kompanija vidimo svoje mesto“, kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana „Kovačica“, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina marke General Electric, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju ugljen-dioksida za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede