Vetrenjače u Kikindi vrteće se 2016. godine

turbina-vetrenjace-za-proizvodnju-generisanje-elektricne-energije

Francuska kompanija IEL priprema investiciju u dva vetroparka u Srbiji. Izgradnja prvog postrojenja krenuće 2015. godine u Bašaidu kod Kikinde, a nakon toga francuski investitor će početi i izgradnju vetroparka u Malom Crniću.

turbina-vetrenjace-za-proizvodnju-generisanje-elektricne-energije

Za oba vetroparka obezbeđeno je zemljište za izgradnju. U Bašaidu će biti postavljene vetrenjače ukupne instalisane snage 50 MW, dok će vrednost investicije dostići 70 mil EUR.

Kada je reč o vetroparku u Malom Crniću, IEL će uložiti 50 mil EUR u postrojenje snage 36 MW.

“IEL se odlučio da investira u Srbiji jer su prirodni potencijali vetroenergije veliki, postoji dobar zakonodavni okvir, a nema još izgrađeno nijedno postrojenje što daje prostora za investitore. Naš vetropark u Malom Crniću je u fazi razvoja, dok za postrojenje u Bašaidu radimo na pripremi lokacijske i energetske dozvole”, kaže Nataša Lazarević, direktorka kompanije IEL u Srbiji i savetnica za spoljnu trgovinu Francuske.

Ako dobiju sve neophodne dozvole, izgradnja vetroparka kod Kikinde bi trebalo da počne 2015. godine.

“Broj vetrogeneratora će zavisiti od proizvođača koga odaberemo. Sada smo u pregovorima sa nekoliko kompanija. Procedura u Srbiji nas obavezuje da se pre dobijanja građevinske dozvole opredelimo za tip vetrogeneratora”, napominje Lazarević. Kako najavljuje sagovornica eKapije , prve vetrenjače će se kod Kikinde zavrteti u 2016. godini.

Ulaganje u vetroparkove zavisi od modela Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, kojim su banke nezadovoljne pa investitori ne mogu da zatvore finansijsku konstrukciju. I u francuskoj kompaniji kažu da očekuju neke izmene ovog modela ugovora koji je usvojen prošle godine.

“Očekujemo da Ugovor o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora doprinese sigurnošću investicije kako bi se investitori i banke odlučili na ulaganja i time došlo do realizacije projekta. Verujemo da će državne instance doneti adekvatna rešenja.

Kada je reč o opštim uslovima za investitore, koji ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji, Lazarević kaže da je utisak IEL da su uslovi u Srbiji zadovoljavajući, ali da je kompanijama neophodan stabilan zakonodavni okvir. “Republičke i lokalne instance ulažu trud kako bi bile realizovane investicije u vetroparkove. Procedure koje dovode do investicije su veoma složene i na nama je da se tim procedurama prilagodimo. Međutim, investitorima je problem kada se ostavlja prostora u zakonu za različito tumačenje ili kada se zakon često menja. Kompanijama je neophodna stabilnost u poslovanju”, objašnjava Lazarević.

Izvor: ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede