Većina paora ostaje bez regresa za đubrivo

rasipac

Polјoprivrednici, sve su prilike, ipak neće dobiti regres od 3.000 dinara po hektaru za mineralno đubrivo koje su uzeli preko organizatora proizvodnje i zadruga te nemaju fiskalni račun, a takvih je najviše. Kako sada stvari stoje, Ministarstvo polјoprivrede neće menjati pravilnik

rasipac

 

u kojem stoji da subvencija nema za one koji nemaju fiskalni isečak kao dokaz o kuplјenom repromaterijalu jer je agrarni budžet limitiran, a odstupanjem od pravilnika stvorili bi se uslovi za zloupotrebu.

Paori traže hitan sastanak u Ministarstvu polјoprivrede jer im je, kako kažu, onemogućeno zakonsko pravo, a tek očekuju lavinu nezadovolјstva ako zaista ostane tako.

– U aprilu smo se obratili Ministarstvu sa zahtevom da se razmotre izmene i dopune pravilnika za ostvarivanje prava na regres za veštačko đubrivo. Tadašnji ministar je, po našim saznanjima, prihvatio i potpisao tekst izmene i dopune novog pravilnika, koji nije izašao u „Službenom glasniku”, s obzirom na to da je tada bila primopredaja dužnosti novom ministru – kaže za naš list predsednik „Agrarnog foruma Pančevo” Zoran Sefkerinac, napominjući da čak 80 ili 90 odsto polјoprivrednika nema fiskalni račun jer se đubrivo nabavlјa preko organizatora proizvodnje ugovornim odnosom. – Uglavnom mala i srednja gazdinstva, koja se bore za opstanak, u potpuno su neravnopravnom položaju jer takvim pravilnikom neće moći da iskoriste minimalan iznos subvencija koje zakon i uredba o subvencijama garantuju. Očekujemo veliko nezadovolјstvo polјoprivrednika jer država uskraćuje njihova prava, umesto da ih zaštiti od nelojalne konkurencije.

Kako je za „Dnevnik” izjavio državni sekreta za polјoprivredu Danilo Golubović, izmene pomenutog pravilnika neće biti.

– Kada donosimo bilo koju meru, planiramo budžet i sve se radi u skladu s njim. Promene pravilnika u delu koji se odnosi na regres za đubrivo najavlјivao je prethodni ministar Dragan Glamočić pa neka sada obrazloži odakle je mislio taj novac da nađe. Naš budžet je bio limitiran i mi pravilnik dimenzioniramo prema novcima koje imamo. Budžetski, nije moguće u ovom trenutku da se bilo šta promeni i ne želimo nikoga da zavaravamo – kazao je Golubović, dodajući da je pravilnik na snazi i shodno tome će biti isplaćivane subvencije. (Više na: www.dnevnik.rs)

Izvor: Dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede