Uzurpatori državnog zemljišta biće sankcionisani i usevi skinuti

njiva 11

Država će do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi,

izjavio je danas u Pančevu ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović.

Ove godine 144 od 145 opština ući će u potpuno legalne tokove, rekao je Nedimović u Gradskoj upravi Pančeva i istakao da su na vreme doneti godišnji planovi.

„Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samupravama koje nisu ispunile svoju obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava. Nije samo važno doneti godišnji program, već ga i sprovesti, tako da će svaka lokalna samouprava koja ne bude provodila godišnji program biti sankcionisana i biće joj obustavljena sredstva“, rekao je Nedimović, piše na sajtu ministarstva.

Ministar je naglasio da je neophodno da se uvede red u ovoj oblasti, jer se radi o velikim finansijskim sredstvima za budžet Republike, pokrajine i lokalne samouprave, ukazujući da je ranijih godina bilo ozbiljnih problema i da imovina Srbije mora da se zaštiti.

Više zemljišta za davanje u zakup

Ove godine imaćemo za 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup, rekao je Nedimović i objasnio da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa, po osnovi licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo. To će ove godine, smatra Nedimović, doneti 24,7 miliona evra više u budžet.

Mora postojati red i neće biti popuštanja

Svi resursi Ministarstva biće stavljeni na raspolaganje da se ovo pitanje „istera“ do kraja, rekao je Nedimović i dodao da mora da postoji red, a da se za nered mora odgovarati.

Ovom prilikom ministar je ukazao da je evidentan nedostatak poljoprivrednih inspektora, navodeći da ih je svega oko petnaestak.

Nedimović je izrazio uverenje da se snaga države ogleda kroz inspekcije, dodajući da ne postoji čak ni pomoćnik ministra zadužen za inspekcije, što će, kako je najavio, biti regulisano narednih dana, piše u saopštenju na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Po pitanju uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta neće biti popuštanja, a lokalne samouprave će snositi posledice, jer su one dobile na raspolaganje zemljište da njime upravljaju, ponovio je Nedimović, a biće kažnjeni i uzurpatori.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede