Uvoz 700.000 vakcina protiv bolesti plavog jezika za ovce

ovce na paši

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede predložila je uvoz 700.000 doza neregistrovanog leka – vakcine protiv bolesti plavog jezika za ovce.

Uprava navodi da je toj saglasnosti za uvoz prethodila informacija u kojoj je beogradska „Genera Pharma“  navela nije u mogućonosti da vrši kontinuirano snabdevanje vakcinom Bluevac-4G zbog ograničenja proizvodnih kapaciteta.

Da za 2022. godinu nije planiran promet vakcine BTVPUR AlSap 4 obavestila je i firma „Boehringe Ingelheim Serbia“.

Planiranih 700.000 vakcina Uprava za veterinu naručiće kroz postupak javne nabavke u jednokratnoj isporuci. Prethodno će odobrenje izdati Agencija za lekove i medicinska sredstva, navodi se u dokumentu Uprave.

Da se podsetimo o bolesti plavog jezika

Bolest plavog jezika je infektivna, virusna, bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Prenose je insekti (komarac, obad, muva) i ne spada u zoonoze, tj. nije zarazna za čoveka.

Javlja se najčešće sporadično i sezonski. Izvori zaraze su najčešće obolele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava. Inkubacija iznosi 2-7 dana.

Simptomi bolesti plavog jezika

  1. Prvi simptom je povišena temperatura koja iznosi 41-42 ºC i na tom nivou se zadržava i do 7 dana.
  2. Zatim se javlja hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je prvo serozan (žućkast), pa čak i sa primesama krvi.
  3. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje.
  4. U nekim slučajevima javlja se i proliv sa primesama krvi, što je vrlo nepovoljan prognostički znak. 
  5. Vuna opada u pramenovima.

Ukoliko su ovi simptomi prisutni kod ovaca, vlasnik životinja obavezno treba da o tome obavestiti nadležnog veterinara, jer se bolest vrlo brzo može proširiti i na ostale životinje u stadu kao i na stada u okruženju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede