Uskoro zakonski preduslovi za prodaju roba na poljoprivrednom gazdinstvu

vina

Ministarstvo poljoprivrede će svojim merama podržati proizvođače koji žele da svoje proizvode prodaju na licu mesta, na poljoprivrednom gazdinstvu.

U narednih nekoliko meseci Ministarstvo poljoprivrede napraviće koncept po kome će svako domaćinstvo moći da se registruje i prodaje svoje proizvode, poput sira, ili vina, na samom gazdinstvu, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović u Sremskoj Mitrovici kada je otvario prvi park festival vina i hrane „Vinski park“.

50 % za opremu 

„Želimo da stvorimo takve zakonske preduslove gde proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, naravno poštujući kriterijume bezbednosti hrane“, rekao je Nedimović.

Ranije smo imali situaciju, da ukoliko neko želi da se bavi preradom i to proda, morao je da zadovolji kriterijume kao da je reč o najrazvijenim kompanijama na svetu, podsetio je Nedimović.

„Mi ćemo dati novac iz budžeta Republike Srbije, 50% za opremu koja im je neophodna da bi se bavili tim poslom, kako za one koji se bave preradom mleka, preradom mesa ili preradom grožđa. Za devastirana područja izdvajaće se i više novca, 65% povraćaja, istakao je ministar.

U narednih nekoliko meseci ministarstvo će napraviti koncept da svako domaćinstvo, svako gazdinstvo može da se registruje i iznese svoje proizvode, bilo da je reč o siru, prerađevinama od mesa, vinu ili drugim proizvodima.

„To je jedan od načina na koje se razvija svako mesto u Srbiji i svako selo. Na taj način ne prave se veliki troškovi transportujući robu“, izjavio je ministar Nedimović.

Vinske sobe za vinare

Država će pomoći vinarima, kojima su potrebne vinske sobe, jer su to mesta gde se svuda u svetu proda najveća količina vina, da te prostore adaptiraju kako bi mogli da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, praveći dodatnu vrednost na finalnom proizvodu, poručuju iz resornog ministarstva.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede