Uručen IPARD II finansijski sporazum

ipard logo zastava

IPARD II podrazumeva grant od 175 miliona evra, a uz doprinos lokalnih vlasti i privatnog finansiranja biće investirano oko 400 miliona evra u poljoprivredu.

Šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Nj.E. Sem Fabrici uručio je ministru za evropske integracije Jadranki Joksimović potpisan IPARD II finansijski sporazum 2014-2020 zaključen između Vlade Republike Srbije i Evropske komisije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović prisustvovao je danas uručenju finansijskog sporazuma o odobravanju sredstava iz IPARD fondova za ruralni razvoj i poljoprivredu čime je srpskim poljoprivrednicima omogućeno da koriste investicionu podršku u iznosu od 175 miliona evra bespovratne pomoći do 2020. godine.

Ministar Nedimović je tom prilikom rekao da je potpisivanje sporazuma rezultat rada Ministarstva finansija, Ministarstva za evropske integracije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa Evropskom komisijom. Po njegovim rečima 400 miliona evra investicija je namenjeno za opremu, mehanizaciju i objekte što će stvoriti dodatu vrednost i stvoriti resurse za prerađivačku industriju.

Za sredstva IPARD fondova apliciralo oko 500 poljoprivrednika i najavio da će, nakon obrade, prvi ugovori biti potpisani 5. jula 2018. godine, rekao je Nedimović.

Fabrici je u novom sedištu Uprave za agrarna plaćanja na Novom Beogradu, rekao da IPARD II podrazumeva grant od 175 miliona evra, a da će uz doprinos lokalnih vlasti i privatnog finansiranja biti investirano oko 400 miliona evra u poljoprivredu i dodao da je poljoprivreda veliki potencijal za rast jer ona čini 10 odsto BDP Srbije, 20 odsto zaposlenih je u poljoprivredi a 50 odsto izvoza poljoprivrednih proizvoda ide u Evropsku uniju.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da je ovaj program važan zbog usklađivanja poljoprivredne politike Srbije sa zajedničkom evropskom politikom u tom sektoru.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede