Veterinarski inspektori pojačali kontrolu

mesoo

Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine

mesoo

u vreme nastupajućih praznika usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla pored redovnih, sprovode i pojačane, takozvane, akcijske kontrole, u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije, saopštila je Uprava za veterinu.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

Veterinarski inspektori obavili su, tokom decembra meseca, ukupno 704 vanredne službene kontrole u objektima za promet na malo koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 126 neusaglašenosti, doneto 96 rešenja i podnete 42 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane. Iz razloga nebezbednosti po potrošače, u pomenutom periodu, isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 3.465 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 2.797 litara mleka i proizvoda od mleka, 154 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 180 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

U odnosu na prošlogodišnje kontrole ovog tipa prepolovljen je broj neispravne hrane životinjskog porekla u registrovanim objektima u prometu na malo, što je rezultat redovnih kontrola Veterinarske inspekcije.

Veterinarska inspekcija obavlja stalni nadzor u objektima koji proizvode, skladište i izlažu u promet hranu životinjskog porekla. Kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu sprovode se kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji stavljaju hranu životinjskog porekla u promet – specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge, megamarketi, restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace.

Uprava za veterinu apeluje na potrošače da hranu životinjskog porekla kupuju u registrovanim objektima i proveravaju deklaracije, kako bi se izbegle posledice kupovine proizvoda nepoznatog porekla bez veterinarsko-sanitarnog pregleda, kao i da se svinjsko meso obavezno podvrgne pregledu na trihinelu, navodi se u saopštenju uprave.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede