Za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta 320 miliona dinara

otpad divlje deponije

Lokalnim samoupravama u Vojvodini dodeljeno 320 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora ukupne vrednosti od 320 miliona dinara bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu.

Ugovori su zaključeni sa predstavnicima 13 lokalnih samouprava, a to su Zrenjanin, Žitište, Čoka, Ruma, Nova Crnja, Inđija, Novi Kneževac, Beočin, Sečanj, Odžaci, Alibunar, Irig i Bečej.

Podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski istakao je tom prilikom da je Sekretarijat ove godine inicirao da se u Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta uvrsti nova konkursna linija koja je namenjena za rešavanje problema divljih deponija koje se nalaze na poljoprivrednom zemljištu u javnoj svojini, pri čemu će otpad biti odložen gde je i predviđeno, a zemljište biti korišćeno u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

„Bespovratna sredstva su namenjena za sufinansiranje troškova za uklanjanje otpada primarnom separacijom ili drugim tretmanom na mestu gde postoje divlje deponije, i radi maksimalnog iskorišćavanja komunalnog otpada – za njegovo utovarivanje, transport i odlaganje na registrovane deponije i lokacije koje su planskim dokumentom jedinice lokalne samouprave predviđene za to“, izjavio je podsekretar Panovski i naglasio da će na taj način biti sprečene sve negativne emisije i loš uticaj deponija na okolinu.

On je rekao da divljih deponija ima u velikom broju lokalnih samouprava, da one smanjuju kvalitet zemljišta i dovode u pitanje bezbednu proizvodnju hrane. Panovski je dodao da se problemi proširuju usled padavina jer se štetne materije slivaju u zemljište, odlaze u druge slojeve i zagađuju ih, ali je napomenuo da će proces čišćenja i uklanjanja deponija osloboditi veliku površinu zemlje.

„Ovim projektima će sa divljih deponija u AP Vojvodini biti uklonjeno i odloženo blizu 125.000 kubnih metara otpada, čime će se osloboditi gotovo 25 hektara poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini“, naglasio je Panovski.

Neki od predstavnika lokalnih samouprava koje su dobile sredstva rekli su da planiraju da reše problem divljih deponija i da to zemljište kasnije u potpunosti bude u funkciji poljoprivrede, dok oni koji su proces čišćenja započeli i ranije, ovim sredstvima nameravaju i zvanično da ga završe.

Povezano: Elektronski formulari za prijavu uzurpacije njiva i divljih deponija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede