Ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma i prelevman od 8,7 dinara

ukinuta carina

Ukinuta carina kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima. U ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi

Odlukom Vlade Srbije od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kg kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda. Odluka je doneta na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a time bi, prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković, trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

„Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi“, rekla je ministarka Tanasković za Tanjug.

Dodala je da je u prethodnom periodu naš stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanasković je istakla da će se ovim merama proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad koju će ovde hraniti našom hranom i koju ćemo imati za svoje potrebe. Prema njenim rečima, piše Tanjug, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine. Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede