Predstavnici udruženja voćara i povrtara nezadovoljni jer nisu obuhvaćeni najavom o uvećanju podsticaja po hektaru od 17.000 dinara

udruzenja

Predstavnici udruženja voćara i povrtara i predsednik Odbora za poljoprivredu šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević danas su održali sastanak.

Na sastanku su bili predstavnici Saveza udruženja Srpska malina i Udruženja Vilamet iz Arilja, Ekovoća iz Kraljeva i Udruženja Zlatni breg iz Nove Varoši.

Kao proizvođači voća koji su u toku 2022. godine ostvarili najbolje izvozne rezultatate izneli su zabrinutost slabijim rezultatima tokom 2023. godine, ne samo zbog nižih cena. Oni matraju da u sredstvima za podsticaje treba odvojiti deo za sezonske intervencije kako bi se očuvala dohodovna sigurnost voćarskih i povrtarskih poljoprivrednih gazdinstava u kriznim periodima i tako očuvala stabilnost i kontinuitet proizvodnje.

U saopštenju se navodi i da „Pad vrednosti izvoza voća i povrća zabrinjava kao i neki postupci države vezani za raspodelu podsticaja i pravilnika kojima se ne olakšava proizvodnja i izvoz. Nezadovoljni su saznanjima da nisu obuhvaćeni najavom o uvećanju podsticaja po hektaru od 17.000 dinara (ukupno 35.000) samo za ratare, te da oni nisu uključeni u to povećanje direktnih plaćanja po hektaru.“

Takođe, učesnici smatraju da prilikom uvođenja e-agrara po ubrzanom postupku i upisivanja katastarskih parcela, poljoprivredne stručne savetodavne službe nisu upozorile poljoprivrednike o neophodnosti izuzimanja zauzetih neobrađenih delova katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta iz ukupne površine, a što je dovelo do stavljanja poljoprivrednih gazdinstava u pasivni status, navodi se u saopštenju.

Udruženja smatraju da se umesto pasivnog statusa gazdinstva dozvoli prilika za ispravku te da u buduće Uprava za agrarna plaćanja treba da uvede programe IACS- LPIS kojim bi se, prilikom obrade zahteva za isplatu, po automatizmu, izračunavala referentna površina poljoprivrednog zemljišta koja se obrađuje i koja je predmet isplate podsticaja, predložili su predstavnici udruženja. U Srbiji je taj program u obliku pilot projekta bio podržan od IPA fondova.

Predstavnici udruženja su izrazili želju da ih u narednom periodu na razgovor o problemima u poljoprivredi, posebno u voćarstvu i povrtarstvu, primi predsednik Republike Srbije, piše u saopštenju.

Preporučujemo: Podizanje malinjaka: Izbor parcele, meliorativno đubrenje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede