Udruženja poljoprivrednika zahtevaju produženje prelevmana na uvoz mleka

ukinuti prelevmane za mleko

Udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika zahtevaju da Vlada Srbije produži prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda i posle 1. januara 2017. godine.

Udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika uputili su zahtev resornom ministarstvu i Vladi Srbije. 
 
Asocijacija poljoprivrednika navodi da je činjenica da se još uvek nisu stvorili uslovi za ukidanje prelevmana, pre svega zbog zatvorenog ruskog tržišta za evropsko mleko.
 
Takođe, u Asocijaciji poljoprivrednika smatraju da postoji velika razlika u subvencionisanju evropskih i srpskih farmera te da nema ni približne konkurentnosti u proizvodnji.
 
Proizvođačima mleka u Srbiji još uvek nisu dostupna sredstva iz IPARD fondova što ih stavlja u podređen položaj u odnosu na evropske farmere, navode udruženja poljoprivrednika.
 
Članice Asocijacije poljoprivrednika smatraju da tržište sirovog mleka u Srbiji nije dovoljno uređeno obzirom da Nacionalna referentna labaratorija još uvek nije počela sa radom.
 
„Nadamo se da će Vlada Srbije uložiti znatno više sredstava i napora u oporavak domaćeg stočarstva kako bi u skorije vreme mogli biti konkurentniji na surovom svetskom tržištu, inače sledi uništenje domaćeg mlekarstva“, piše u zahtevu koji su uputili nadležnim institucijama udruženja poljoprivrednika članice Asocijacije poljoprivrednika.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede