U toku procedura za kupovinu subvencionisanog dizel goriva na većem broju pumpi

traktori u polju

Saopštenje Ministarstva poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede privodi kraju proceduru na osnovu koje će biti uređena kupovina subvencionisanog dizel goriva, 

traktori u polju

a koja će biti okončana potpisivanjem ugovora sa ponuđačima u cilju efikasnog sprovođenja, inače složenog, postupka ostvarivanja prava poljoprivrednika na ovu meru, kao i smanjenja mogućnosti za zloupotrebe u pogledu poštovanja fiskalne discipline.

Takođe Ministarstvo na ovaj način teži da proizvođačima obezbedi dizel gorivo po najpovoljnijim cenama.

Ministarstvo je uvažilo predloge udruženja poljoprivrednika, pa će svako gazdinstvo dobiti 3.000 dinara po hektaru (do 100 hektara) za kupovinu dizel goriva, a 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva. Da bi se to sprovelo u praksi potrebno je bilo izvršiti izmene Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu. Za ostvarivanje prava po ovim osnovama poljoprivrednici su obavezni da prikažu račune o nabavci navedenih sredstava. Ministarstvo će odgovarajućim pravilnicima precizirati bliže uslove za ostvarivanje prava na podsticaje u smislu perioda važenja računa ove dve namene, koje će gazdinstva biti u obavezi da uz zahtev dostave Upravi za agrarna plaćanja.

Nakon detaljne analize o načinu realizacije i sprovođenja mera podsticaja kao i kapaciteta potencijalnih prodavaca dizel goriva, Ministarstvo poljoprivrede se opredelilo da uvaži zahteve ratara i da od dobavljača dizel goriva zatraži da pokriju što je moguće više teritoriju Republike Srbije. Pokrivenost teritorije je izuzetno važna kako bi se nabavka goriva obavila u što kraćim rokovima na pristupačan način za poljoprivredne proizvođače.

S obzirom da ove godine Ministrastvo poljoprivrede planira, kao što se vidi, kvalitetnije snabdevanje dizel gorivom, a što podrazumeva i složeniju proceduru u nabavci, molimo gazdinstva za razumevanje i strpljenje u ovom zajedničkom poslu, koji će uskoro biti okončan.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede