U toku je oralna vakcinacija divljih mesojeda protiv besnila

divlja-zivotinja-lisica-u-polju besplatna slika

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku Delegacije EU u Srbiji započelo je 9. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda

divlja-zivotinja-lisica-u-polju besplatna slika

protiv besnila u Republici Srbiji, navodi se u obaveštenju Uprave za veterinu.

Vakcinacija se sprovodi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlje, osim u naseljenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova.

U toku devete  kampanje vakcinacije planirano je da se u toku oktobra i novembra meseca 2014. godine distribuira 1.610.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlje, i da se po posebnom planu distribuira 9.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Sredstva za sprovođenje vakcinacije obezbeđena su iz fondova EU (IPA 2012). Iz istih fondova finansirano sprovođenje prethodnih osam kampanja vakcinacije, počev od jeseni 2010. godine. Delegacija EU u Srbiji, sprovela je javnu nabavku vakcine zajedno sa uslugom sprovođenja vakcinacije. Proizvođač vakcine je kompanija ‘IDT Biologika’ iz Nemačke koja je, sa drugim kompanijama u konzorcijumu, odgovorna i za distribuciju vakcine. U toku pripremnih aktivnosti, proizvođač je obezbedio sve potrebne dozvole, laboratorijska testiranja i odobrenja za distribuciju vakcine iz vazduha od nadležnih organa u Republici Srbiji.

Oralna vakcinacija divljih životinja sprovodi se na osnovu Strateškog programa kontrole, praćenja i iskorenjivanja besnila koji je usvojen od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu u novembru 2010. godine. Program je predvideo primenu oralne vakcinacije lisica i drugih divljih mesojeda u trajanju od najmanje 5-6 godina u kontinuitetu  (10 do 12 kampanja vakcinacije), u jesen i u proleće. Dugoročni cilj programa je da se bolest u potpunosti iskoreni u Srbiji i da se održi status države slobodne od besnila.

Ukupan broj slučajeva besnila u našoj zemlji je značajno smanjen uvođenjem oralne vakcinacije divljih životinja. U 2014-oj godini je zabeležen samo jedan slučaj besnila u Srbiji. U 2013. godini zabeleženo je 5 slučajeva besnila, u 2012. godini 19 slučajeva, u 2011. godini 46 slučajeva, što je značajno manje u odnosu na 2010. kada je evidentirano 104 slučaja, i u odnosu na 2009. kada je zabeležen 181 slučaj besnila.

Post-vakcinacionim monitoringom i analizom podataka o vakcinaciji, utvrđena je visoka efikasnost vakcinacije na terenu.

U cilju što bolje informisanosti javnosti, nadležnih organa i stručnih službi o aktivnostima koje se odnose na vakcinaciju, Uprava za veterinu je u saradnji sa Projektom tehničke podrške, pripremila niz informativnih materijala koji su distribuirani na teren i koji su dostupni na internet stranicama Uprave za veterinu (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Pored toga, otvoren je i informativni besplatan broj telefona (0800-050-501) preko koga zainteresovani građani mogu dobiti informacije o vakcini, vakcinaciji i dr. radno vreme od 07.30- 15.30.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedila je mrežu za stručnu podrška i pružanje informacija u toku sprovođenja kampanje kroz naučne i specijalističke veterinarske institute, veterinarsku inspekciju i veterinarske stanice i ambulante.

Okvirni plan distribucije oralne vakcine protiv besnila možete pogledati ovde: http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/vesti/vesti-o-dogadjajima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede