U prošloj godini od izvoza meda ostvaren prihod od petnaest miliona dolara

Vrcanje bagremovog meda

Najmasovnije okupljanje pčelara Srbije dogodilo se šesti put u okviru Državnog pčelarskog sajma na Beogradskom sajmu 8. i 9. marta. Od izvoza meda u 2013. godini ostvaren je prihod od petnaest miliona dolara.

Vrcanje bagremovog  meda

Državni pčelarski sajam otvorio je ministar poljoprivrede dr Dragan Glamočić. On je rekao da je zapaženo povećanje broja košnica kao i trud i napredak koji su pčelari ostvarili u proizvodnji. Glamočić je ocenio da su potencijali Srbije da poveća, pa i udvostruči proizvodnju meda evidentni. U prošloj godini izvezeno je 3.371 tona meda i ostvaren je prihod od petnaest miliona dolara.

Proizvodnja meda postaje sve značajnija privredna grana, naglasio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Rodoljub Živadinović, jer otvara mogućnost samozapošljavanja. Izvoz meda je prošle godine bio vredniji od izvoza svinjskog mesa za 536 odsto, a od izvoza junećeg mesa za 74 odsto. 

Ministarstvo poljoprivrede je započelo vanrednu kontrolu meda u prometu. Kontrola se odnosi na sve parametre kvaliteta, kao i na moguće prisustvo antibiotika u medu, ambalažu i deklaraciju, potvrđeno je na pčelarskom sajmu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede