U Ečki predstavljen “DEKALB Inovativni centar”

hibridi u polju

Tradicionalni “DEKALB Inovativni centar” ove godine je održan nedaleko od Ečke na parcelama preduzeća SM Agrar DOO. Organizatori ovog

hibridi u polju

događaja bili su kompanija Monsanto Serbia, BASF i Timac Agro Balkans.

U tri dana, od 9. do 11. septembra, kompanije su predstavile hibride kukuruza i rezultate upotrebe mineralnih đubriva i pesticida u modernoj proizvodnji kukuruza. Skupovima su prisustvovali poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije. 

Procenjuje se da je Inovativni centar tokom tri dana posetilo preko hiljadu poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, snabdevača repromaterijalom i drugih učesnika u poljoprivrednoj proizvodnji i distribuciji.
 
Direktor Monsanto Srbije, dr Zoran Petrović, predstavio je najvažnije faktore za uspešnu proizvodnju kukuruza i proizvodnu sezonu.

paori

O gustini setve kukuruza govorila je predstavnica kompanije DEKALB za srednji Banat, Marija Polić. Ona je poljoprivrednicima predstavila oglede i preporučila da seju hibride kukuruza na gustinu od 75.000 biljaka po hektaru, naravno, uz poštovanje specifičnosti zemljišta. U računici koju je predstavila smanjenje prinosa za čak do 1000 kilograma, dogodi se u ređoj setvi, samo za jedan centimetar, jer je i broj biljaka tada manji.  

Nina Paulić, predstavnica DEKALB-a za severnu Bačku i severni Banat je govorila o hibridima kukuruza ove kuće i koliko je važno odabrati odgovarajući hibrid na osnovu sastava zemljišta. Ona je kazala da je DEKALB postavio 60 ogleda na njivama u Vojvodini, gde su se pored hibrida ove kuće našli i hibridi konkurentskih kuća, a sve sa ciljem da se odrede najbolji hibridi za određene uslove gajenja. Na parcelama SM Agrar-a najbolji hibrid je bio 5830, FAO 580. Ostvareni prinos je 9,5 t/ha sa vlagom 21%. Rani hibrid iz FAO grupe 250 ostvario je prinos od 8,3 t/ha, a vlaga je bila 14%.

Predstavnik kompanije DEKALB za južni Banat i Braničevo, Dejan Nedeljković, govorio je o dilemi poljoprivrednika kada da skidaju kukuruz. Većina poljoprivredika bere kukuruz u klipu, pa je vrlo važno da se prati fiziološka zrelost kukuruza. Važna osobina DEKALB hibrida je da je odnos kočanke i zrna odličan, rekao je Nedeljković, i dodao da je udeo zrna 82-85%.

Poljoprivrednicima su svoje proizvode predstavili i predstavnici kompanija BASF i Timac Agro Balkans.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede