U 17 požeških sela zbog nevremena vanredno stanje

grad maline Priboj foto gzs

U 17 požeških sela zbog nevremena vanredno stanje, u Užicu stabilno.

U 17 sela proglašeno je vanredno stanje”, izjavio je Milan Božić, predsednik opštine Požega za Glas zapane Srbije nakon nevremena koje je zadasio ovaj kraj.

Božić ističe da je nevreme trajalo više od 20 minuta.

“Kuda je prošao grad u rasponu od kilometar nije ostalo ništa. Ogromna je šteta na poljoprvrednim usevima. Formirali smo komisuju za procenu šteta i imamo šalter za prijavu. Dosta ljudi je osiguralo svoje voće, ali ima i onih koji nisu pa su materijalni gubitci neminovni”, kaže Božić.

U Užicu stanje stabilno

Nakon nevremena koje je opustošilo Užice i okolna sela, prema rečima Zorana Militarova, načelnika Uprave za inspekcijske poslove , danas je stanje stabilno.

“Uspeli smo da stabilizujemo stanje, pa vanredna situacija nije proglašena. Ali nvreme je pričinilo veliku materijalnu štetu kako na gradskom, tako i naseoskom području. Komisije su na terenu i do kraja dana znaćemo tačno stanje. Nadoknadu štete ćemo obezbediti delom iz naših sresdstava, a ukoliko to bude potrebno obratićemo se i državnim vlastima”, naglasio je Militarov.

Priboj

Nezapamćeno nevreme koje je juče zahvatilo opštinu Priboj je poljoprivrednike ovog kraja ostavilo bez roda. U selu Mažići kompletan rod maline, aronije i skoro svog voća i povrća je uništen.

grad maline Priboj foto gzs
Malinjak u Mažićima, Foto: www.glaszapadnesrbije.rs

Radiša Ćirović ne pamti ovakav grad, koji je u kontinuitetu padao oko pola sata.
„Na nekim mestima ga je bilo i do 25 centimetra. Ceo malinjak od 20 ari u jeku branja, mi je uništen kao i bašta. Jue sam predao 50 gajbi, mogao sam možda i danas, ali završili smo sa tim, više nema branja. Ja ne radim a ni žena, od ovoga smo živeli”, kaže Ćirović.

U domaćinstvu Mića Derikonjića jabuke su obrane pre vremena.

„Sručio se grad veličini oraha. Imam zasada 6.000 malina, ja mislim da je 80 odsto totalno uništeno onih 20 sam obrao. Juče sam imao šest radnika do nevremena smo nabrali 107 gajbi, sad je grad sve obrao, ulaska više nema. Uložio sam ogromna sredstva, pravio sam rezervoar od 27 tona vode i sistem za navodnjavanje. Sa rodom sam bio zadovoljan. Za grad ove veličine ni protivgradna mreža ne bi pomogla. Padalo je 30 minuta bez prekida, sa svih strana. Čak je i crep lomio”, kaže Derikonjić kome čak ni od aronije nije zrno ostalo.

Najstariji Mažićanin Vaso Derikonjić za svojih 80 godina nikada nije video grad veličine, kako kaže, kokošijeg jajeta.

„Uvek je bilo sitnog ali da pada pola sata ovako krupan leda nikada nije bilo. Probio mi je sto na terasi, plastenik, a i kacu u kojoj akumuliram vodu. Polomilo mi je antenu, nemam programa. Od vrta i malinjaka od 3.000 zaseda, nema ništa a najviše truda i para sam uložio u to”, rekao je Vaso.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede