Trgovanje biomasom moguće uz onlajn platformu

bale slame

Trgovina biomasom sada je moguća i u Srbiji. Prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji „Zelena energija“ je počela sa radom.Portal Zelena energija “ je deo aktivnosti Privredne komore Srbije u okviru Projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“, koji sprovodi UNDP u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnim institucijama i partnerima iz civilnog sektora.

Portal predstavlja stručne radove, publikacije, studije, projekte, najavljuje važne događaje i prenosi vesti u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Tu su i zakoni, podzakonski akti, propisi, standardi, kao i nadležnosti institucija, projekti i izvori finansiranja. Dakle, sve što je važno za poslovanje u ovoj oblasti.

U okviru portala omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrastama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Obnovljivi izvori energije u Srbiji

Republika Srbija raspolaže obnovljivim izvorima energije: biomase, vode, sunca, vetra i geotermalnih izvora.

U ukupnom potencijalu obnovljivih izvora energije biomasa dominira sa oko 60 %. Energija iz biomase se procenjuje na 3,405 miliona ten (tona ekvivalenta nafte).

Ipak, najviši stepen iskorišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji je iz energije hidrotokova. Ostle izvore energije koristimo vrlo malo.

Do 2020. godine Srbija, kako je predviđeno Strategijom razvoja energetike, učešće obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji treba da podigne na 27 odsto.

OVDE pogledajte više informacija o portalu „Zelena energija

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede