Tov pilića u opštini Žitište nije ugrožen, ali je rekonstrukcija objekata neophodna

koke iza zice

U opštini Žitište uskoro će svi farmeri koji se bave tovom pilića u potpunosti ispuniti važeće propise za uzgoj živine, dogovoreno je na sastanku održanom u

koke iza zice

Srednjobanatskom okrugu u Zrenjaninu.

Sastanku su prisustvovali: proizvođači živine, uglavnom iz opštine Žitište koji su kooperanti kompanije Perutnina Ptuj – „Topiko“, predstavnici veterinarske inspekcije, okruga i kompanije „Topiko“. Cilj sastanka je bio da se proizvođačima daju smernice na koji način da otklone nedostatke na objektima za tov pilića. Problem je u tome što određeni objekti za ovu namenu ne ispunjavaju neophodne standarde, nemaju zidove i podove od čvrstog materijala.

„Članovi Udruženja živinara opštine Žitište trenutno na tridesetak farmi imaju oko 150.000 brojlera u turnusu. U nekim objektima podovi su zemljani, a konstrukcije su prekrivene višeslojnom folijom. Zakonom je propisano da podloga mora biti od glatkog materijala koji je pogodan za dezinfekciju. Dati su nam rokovi i mi ćemo nakon završenog tova obaviti betoniranje u objektima“, rekao je Pero Knežević, predsednik udruženja.

Farme neće biti zatvorene potvrdila je načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin. Ona je rekla da je kontrola objekata pokazala da se na farmama u srednjem Banatu proizvodi kvalitetno živinsko meso i da su mere zaštite od parazita i bolesti na visokom nivou.

„Nije nam cilj da zatvaramo objekte, već da naučimo naše proizvođače šta su njihove obaveze. Naš pravilnik je jasan i kaže da ti podovi i zidovi moraju biti od čvrstih materijala. Svi su dobili rokove da otklone nedostatke i razumeli su šta je to što moraju da odrade kako bi ispunili veterinarsko sanitarne uslove. Dakle, neće biti zatvaranja farmi. Sa druge strane, to su objekti koji su trenutno puni živine i mi nećemo da gušimo jata živine, nego ćemo sačekati da se završi turnus kako bi se mogle odratiti pojedine ispravke u građevinskom smislu. Što se tiče zdravstvene zaštite, živina je tu potpuno pokrivena. Mi ovde pričamo o kooperantima koji moraju od tog posla da žive“, rekla je Čelebićanin.

Sastanak u Zrenjaninu, koji je upriličen na inicijativu Srednobantskog okruga, je primer kako se preventivno deluje i ide u susret problemima, smatra Čelebićanin. Ona je podsetila da svi u lancu proizvodnje hrane moraju da prepoznaju svoju odgovornost kako bi potrošači bili sigurni u zdravstvenu bezbednost proizvoda koji se nalaze na tržištu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede