Ministarka Tanasković: Sve subvencije biće isplaćene do kraja godine

radarski centri oluja njiva

Tanasković: Isplata premija za mleko za treći kvartal počinje u ponedeljak, a da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine. 

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže za RTS da isplata premija za mleko za treći kvartal počinje u ponedeljak, a da će sve subvencije biti isplaćene do kraja godine. Naglašava da je prioritet uvođenje e-Agrara, kao i da neće sistem funkcionisati po principu „brzi prsti“, već će se uvesti kriterijumi za svaku meru.
Ministarka Jelena Tanasković ističe da nam situacija u kojoj se svet nalazi pokazuje da je osnovni zadatak svake države da obezbedi dovoljne količine hrane, kao i da je to jedan od glavnih prioriteta kojima se bavi i naša država.

„Mislim da je država i u ovoj godini koja je izuzetno teška pokazala da reaguje brzo, da reaguje efikasno, da donosi prave mere u pravom trenutku i naši građani nisu osetili nestašice niti osnovnih životnih namirnica, niti bilo kojih drugih. Mi nismo imali prazne rafove kao neke druge zemlje“, dodala je Tanaskovićeva.

Pored toga, kako kaže, uređenje sistema i uvođenje e-Agrara su primarni.

„Digitalizacija je neophodna u poljoprivredi i uopšte neophodna u administraciji kako bi našim poljoprivrednicima olakšali život u smislu podnošenja zahteva, smanjili čekanja na šalterima sa jedne strane, a sa druge strane kako bi administracija bila brža, efikasnija i kako bi oni dobili sredstva u godini u kojoj su za ta sredstva i aplicirali“, navela je Tanaskovićeva.

„Sve subvencije biće isplaćene do kraja godine“

Poručuje da je budžet Ministarstva poljoprivrede nikada veći. „Mi smo trenutno na 78,5 milijardi u ovoj godini što čini 5,3 odsto ukupnih poreskih prihoda države“, dodaje.

Ističe da je poljoprivrednicima možda važniji podatak da 62 milijarde iz budžeta idu na podsticaje u ovoj godini.

„Dodatnih 16,5 milijardi će biti isplaćeno na podsticaje u celosti. Mi smo već ove nedelje krenuli sa isplatama i preko četiri milijarde dinara smo isplatili“, naglašava ministarka.

Ističe da je u ponedeljak isplaćeno mleko za drugi kvartal, da je u utorak isplaćeno gorivo, u sredu je isplaćeno osiguranje poljoprivrednim proizvođačima, a u četvrtak su isplaćeni voćari.

„Mi svaki dan isplaćujemo. U ponedeljak ćemo već isplatiti mleko za treći kvartal i mogu reći da ćemo sigurno do polovine decembra utrošiti skoro čitav novac osim jedne mere, a to je dodatna mera proizvođačima suncokreta koju je država ove godine donela“, dodaje Tanaskovićeva.

Ističe da u ovom trenutku ima oko 35.000 zahteva za tu meru.

„Tako da idemo sa isplatom svih redovnih mera, da bismo verovatno 30. decembra isplaćivali i suncokret. U svakom slučaju sve će biti izmireno do kraja ove godine“, ističe Tanaskovićeva.

„Uvešćemo kriterijume za svaku meru“

Ukazuje da će se uvođenjem e-Agrara srediti sistem.

„Mi sada imamo oko 450.000 poljoprivrednih gazdinstava prijavljenih, oni su do sada aplicirali na mere na način ‘ko pre devojci’ ili ‘brzi prsti’, svakako ćemo uvesti kriterijume za svaku meru, bićemo dosta transparentni, ići će sve elektronski i očekujemo da se tu dosta iščisti situacija u smislu uređenja sistema“, navodi ministarka.

Ističe da će i u narednoj godini reagovati shodno situaciji, kao i da je i ove godine dosta mera doneto.

„Pored mera za proizvođače šećerne repe i suncokreta, imamo i meru za proizvođače mleka – podignuto je sa sedam na 10 dinara po litru za prvi i drugi kvartal, u trenutku kada je bilo poremećaja na tržištu mi smo podigli na 15 dinara po litru, tako da se reaguje trenutno shodno situaciji“, navodi Tanaskovićeva.

Dodaje da je ove godine doneta i mera za reprogram kredita, kao i da će deo te kamate država snositi.

„Takođe, merkantilni kukuruz 15.000 tona je obezbeđeno preko robnih rezervi i on će završiti kod naših proizvođača mlečnih krava. Tako da, sve se to nastavlja i sledeće godine“, dodaje.

Kako rešiti krizu u stočarstvu

U najvećoj krizi je stočarstvo, i mlečna proizvodnja i proizvodnja mesa. Ministarka kaže da je u svakodnevnom kontaktu sa stočarima i da joj oni iznose svoje predloge koji će biti razmotreni.

„Država ne ulaže ni sada malo u stočarstvo. Imamo osnovne podsticaje koji su 8.000 po hektaru plus 1.000 dinara po hektaru za gorivo, imamo podsticaje za mleko koji su 10 dinara po litru, imamo direktne podsticaje za kvalitetne priplodne krave koji su na nivou 25.000 dinara po grlu, imamo podsticaje za krave dojilje 40.000 dinara po grlu, za krave za tov 40.000 dinara, imamo mere za svinjarstvo – imamo preko deset mera u stočarstvu“, navodi Tanaskovićeva.

Pored toga, dodaje, postoje i mere ruralnog razvoja gde se finansira tov 5.000 dinara po grlu goveda, 3.000 dinara za svinje, ovce i koze.

Govoreći o tome kako ćemo manje uvoziti, a više izvoziti i kako će potrošač imati priliku da više kupuju domaće prozvode, najboljeg porekla od domaćih sorti na najbolji način proizvedene.

„Sve ove mere koje se sporvode daju prioritet našim proizvođačima i domaćoj prizvodnji i to se pokazalo kao najvažnije da imate sve osnovne živote namirnice i sve druge u svojoj zemlji. Kao što vidite, svaka država koja ima svoju prozvodnju bolje prolazi u ovom trenutku“, zaključila je ministarka.

Izvor: RTS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede