Tanasković: Plan je da povećavamo subvencije u poljoprivredi za 10 odsto godišnje

uredba

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je 23. januara ove godine da je u okviru programa za razvoj do 2027, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, predviđeno da se subvencije za poljoprivrednike svake godine uvećavaju za 10 odsto.

„U programu `Srbija 2027` je da povećavamo subvencije za poljoprivrednike svake godine minimum 10 odsto i idemo u tom pravcu. Ukoliko bi bilo velikih turbulencija, daćemo i više. U svakom slučaju pratimo sve, imaju sigurnost, transparentnost i znaju tačno na šta mogu da računaju. Još u decembru su znali za ovu godinu i onako kako smo obećali do sada tako sve ide“, rekla je Tanaskovićeva za Tanjug, a prenosi RTV.

Ona je kazala da su poljoprivrednici zadovoljni predloženom raspodelom agrarnog budžeta i subvencija za 2024. godinu, koji su im ona i premijerka Srbije Ana Brnabić predstavile 26. decembra.

„Opredeljenje države prema poljoprivredi je bilo jasno još 2023. godine. Premijerka i ja smo u decembru prezentovali budžet i predlog mera za 2024. godinu, oni se u sušitini sa svim slažu, vrlo su zadovoljni, samo se plaše da li će to tako da bude. Država je rekla jasno da ima sedam ciljeva i imamo jasan plan kako ćemo ih postići“, rekla je Tanaskovićeva.

Prilikom pravljenja programa subvencija, naglasila je, ministarstvo je sistemski ušlo u analizu troškova za proizvodnju svake biljne kulture i odgoj svake vrste životinje.

„Svaka subvencija koja je povećana u 2023. godini, ostala je u 2024. kao takva. Ono gde nismo povećavali direktna davanja u 2023. povećali smo u 2024. Neka za 60 odsto, neka dva, tri puta, i ako uzmete u obzir da je 2022. subvencija za ratarsku proizvodnju po hektaru bila 9.000 dinara, pa smo povećali na 18.000 dinara po hektaru, a u 2024. dodali i to da onaj ko koristi sertifikovano seme imaće subvencije i 35.000 dinara po hektaru“, rekla je Tanaskovićeva.

Kada je reč o olakšicama za kupovinu goriva za poljoprivrednike, ministarka je istakla da imaju dve opcije, karticu Naftne industrije Srbije sa kojom mogu da kupuju gorivo po ograničenoj ceni od 179 dinara po litru uz povraćaj dela akcize u iznosu od 50 dinara ili da samo povraćaj dela akcize ostvare na drugim pumpama kupovinom po redovnoj tržišnoj ceni.

„Količine su ograničene, oni mogu da po hektaru kupe 100 litara goriva sa ovim subvencijama, do 100 hektara. I to je maksimum, po knjigama je 80 do 100 hektara, mi smo dozvolili maksimalno. Takođe, mogu da iskoriste samo za parcele koje su upisane u registar obradivih površina“, rekla je Tanaskovićeva.

Ovo je posebno važno zbog kontrole korišćenja subvencija, dodala je ministarka, jer kada država daje 120 milijardi za agrarni budžet mora da pojača kontrolu kako se ta sredstva troše.

„Suština je da subvencije unaprede i prošire poljoprivrednu proizvodnju. Mi hoćemo da damo impuls sigurnosti i daljeg razvoja naše poljoprivrede. Sve što je zakonodavno moglo da usmeri novac na onog ko zemlju obrađuje. Do sada je bila situacija, zakonski je bilo dozvoljeno da svaki vlasnik zemlje može da dobije subvenciju, tako da se dešavalo da su uzimali subvenciju i izdavali nekome ko je obrađivao. Toga više nema“, rekla je Tanaskovićeva.

Izvor: RTV

Preporučujemo: Subvencija u slučaju smrti nosioca gazdinstva prebacuje se na privremenog nosioca

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede