Svetu sad treba manje pšenice

Psenica pred zetvu

Međunarodno veće za žitarice (IGC) objavilo je januarski izveštaj koji ne odaje zabrinutost zbog uticaja ruskih izvoznih ograničenja na svetsko tržište žitarica, a

Psenica pred zetvu

razlog tome je procena dovoljnih zaliha na drugim tržištima, osim Rusije.

Uprkos jačanju dolara, izvoz američke pšenice prošle nedelje nadmašio je sva očekivanja. A iako je za neke ozbiljnije prognoze još uvek prerano, IGC predviđa pad svetske proizvodnje i zaliha pšenice za sezonu 2015–2016. godine. Upravo je pad proizvodnje potreban da bi se prevladao suficit stvoren u ovoj sezoni. Nastupajuća sezona morala bi biti manje produktivna da bi se suficit nastao u rekordnoj proizvodnoj sezoni 2014–2015. izbalansirao.

Po trenutnim procenama američkog Ministarstva poljoprivrede, višak pšenice bi do kraja ove sezone mogao iznositi i do deset miliona tona, što bi mogao biti sedmi najveći suficit iz osam sezona suficita viđenih u poslednjih 20 godina. Da bi se taj suficit izbalansirao i doveo u prihvatljive okvire, žetva u 2015–2016. bi morala biti daleko manja od one iz prethodne sezone – upravo desetak miliona tona.

Kada se pogleda stanje u ključnim zemljama-izvoznicama, predviđa se da bi EU mogla preneti višak od oko šest miliona tona pšenice, Rusija i Ukrajina 5,8 miliona tona. SAD imaju najmanji potencijal kada je u pitanju suficit, a reč je o količini od oko 2,6 miliona tona.

Osim IGC-a, prognoze su iznele i druge institucije. Tako poslednje procene ponude i potražnje u Kanadi, koje su izašle protekle nedelje, ukazuju na veći broj manjih površina pod glavnim žitaricama i uljaricama, gde su ipak najveći dobitnici uljana repica i ječam. Izvoz soje pada, a kukuruza raste.
S. G.

Izvor: dnevnik.rs

     

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede