Svetsko tržište traži organsku hranu

kukuruy u kotarci

Zbog nepovoljne godine, smanjen rod mnogih kultura, ali će pšenice i kukuruza biti dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz, istaknuto na sednici Odbora

kukuruy u kotarci

Udruženja za poljoprivredu PKS.

Na rezultate proizvodnje u agraru od oktobra 2013. do septembra 2014. najviše su uticala neka ekstremna odstupanja u odnosu na karakteristike našeg klimatskog područja, pre svega mali broj sunčanih dana i velika vlažnost, istaknuto je na sednici Odbora Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS. Na sednici je posebno razmatrana situacija u proizvodnji grožđa, koja je ove godine manja za bezmalo 70 odsto od proseka iz prethodnih godina, koji je iznosio 350 000 tona. Sekretar Udruženja Nenad Budimović rekao je da je Srbija jedan od značajnijih proizvođača i potrošača grožđa i vina u regionu zapadnog Balkana, mada vinogradarska proizvodnja ima skromno učešće od 2,3 odsto u ukupno ostvarenoj vrednosti poljoprivrednih proizvoda.

Budimović je ukazao i na veće mogućnosti za organsku proizvodnju u Srbiji, s obzirom na interes koji su za tu vrstu hrane iskazali partneri iz Kine i Evropske unije. Trenutno, organska proizvodnja se u Srbiji odvija na površini od nešto više od 8000 hektara sa sertifikovanim proizvodima ili onima koji su u postupku sertifikacije. Površine sa organskom proizvodnjom povećane su u odnosu na 2012. godinu za 32 odsto.

Negativan uticaj vremenskih prilika odrazio se i na proizvodnju pšenice, koja je za 14 odsto manja nego lane, mada je za 10 odsto veća od desetogodišnjeg proseka. Procenjuje se da će pšenice biti dovoljno za domaće potrebe, a da će za izvoz ostati oko 900 000 tona. I kod kukuruza, očekivana proizvodnja sa prenetim zalihama iz prethodne sezone zadovoljiće domaće potrebe, a biće i značajnijih viškova merkatilnog kukuruza, rečeno je na sednici Odbora Udruženja za poljoprivredu PKS. Istaknuto je i da je ove sezone proizvedeno više jabuka, a manje šljiva, malina i višanja nego prethodne.

Sekretar Udruženja Nenad Budimović prezentovao je i rezultate prehrambene industrije, koja je za 10 meseci ove godine ostvarila izvoz od jedne milijarde i 443 miliona dolara, što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine od 8,6 odsto. Prehrambena industrija zadržala je pozitivan saldo u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Ukupna robna razmena srpskog agrara sa svetom za deset meseci iznosila je tri milijarde i 792 miliona dolara, što je povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2013.

Predsednik Odbora Udruženja Rajko Latinović ukazao je na problem značajnog povećanja uvoza svinja i svinjskog mesa i istovremenog izvoza kukuruza. Članovi Odbora zatražili su ubrzanje procesa donošenja zakona o predsetvenom finansiranju poljoprivrede, mere zaštite domaće proizvodnje mleka i mesa i izjednačavanje poljoprivrednih proizvođača prilikom dodele pomoći zbog štete od poplava. Odbor Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS na današnjoj sednici razmatrao je rezultate ostvarene u ovoj godini i usvojio plan rada za 2015.

Privredna komora Srbije

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede