Svaki četvrti kilogram maline u svetu je iz Srbije

maline u kutijicama

Kao najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku maline,
maline u kutijicama
Sbiji je pripala čast da posle uspešne Pete Svetske konferencije, koja je bila u organizaciji naše zemlje 2006, ponovo bude domaćin ove sada jubilarne konferencije koja je održana u Šapcu 9-11. maja.
Konferenciju je otvorio predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja hladnjača Srbije Zlatko Milutinović koji je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što je Srbija po drugi put domaćin ove Svetske konferencije, i da je uveren da će ovaj skup biti koristan svima, kako proizvođačima tako i prerađivačima maline.
Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić je svečano otvorio konferenciju poželevši svim proizvođačima i prerađivačima maline u Srbiji uspeh u ispunjenju ciljeva koji su planirali u proizvodnji maline. “Od maline Srbija godišnje zaradi preko 280 miliona dolara, na šta je Vlada Srbije veoma ponosna”, naglasio je ministar Sertić i dodao da smo ponosni i na proširenje na britansko, američko i rusko tržište. “Značajno je što ovom skupu prisustvuje čak preko 20 predstavnika delegacije Kine. Vlada Srbije će nastaviti da radi na edukaciji i da pomaže poljoprivredne proizvođače u proizvodnji maline. Želimo da imamo još više proizvođača maline koji će sirovu malinu preraditi u proizvod koji će imati dobru cenu na tržištu”, rekao je ministar Sertić.
U ime International Raspberry Organization – IRO obratio se predsednik organizacije Antonio Domingez, izrazivši zadovoljstvo što je po drugi put u Srbiji, zemlji najvećem proizvođaču maline na svetu. ”Prvi ovakav skup dogodio se davne 1997. godine u Čileu kada smo uvideli da je neophodno da se proizvođači i prerađivači maline okupe i upoznaju. Sledeća Konferencija je bila u SAD-u kada je osnovan IRO. Ponosan sam što posle 17 godina ova Organizacija i dalje postoji, najviše jer smo jedni drugima potrebni. Osnovni ciljevi konferencije jesu konstantna razmena informacija, promovisanje potrošnje maline, lakša komunikacija i dobro razumevanje, kao i pravedna konkurencija. Bitna su jasna pravila na tržištu i da se međusobno poštujemo”, rekao je Domingez.
U 2015. godini svetska proizvodnja maline je bila 420 hiljada tona, dok je Srbija najveći proizvođač maline sa 110 hiljada tona godišnje, slede je Poljska, SAD i Čile. “Dobrodošli u zemlju koja proizvodi svaki četvrti kilogram maline u svetu”, rekao je Duško Radulović, član UO Poslovnog udruženja hladnjača Srbije predstavljajući podatke o proizvodnji maline u našoj zemlji.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede