Suzbijanje ilegalnog prometa hrane

kockice-govedine-spremnu-za-pripremu-obroka

Zbog sve češće pojave ilegalnog prometa hrane van za to predviđenog mesta, veterinarska inspekcija se uključila u akcije sa drugim nadležnim službama kako bi pomogla komunalnoj inspekciji, komunalnoj policiji i pijačnim upravama.

kockice-govedine-spremnu-za-pripremu-obroka

Kako se navodi u saopštenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, u skladu sa podelom nadležnosti iz Zakona o bezbednosti hrane, promet hrane životinjskog porekla kontrolišu veterinarski inspektori i to u specijalizovanim maloprodajnim objektima mesa, mleka, ribe, jaja, divljači.

Kontrole se obavljaju kontinuirano, kroz samostalne, organizovane i kontrole po prijavama potrošača. Kontrolišu se svi subjekti koji hranu životinjskog porekla stavlјaju u promet i to: specijalizovani maloprodajni objekti (mesare, ribarnice, prodavnice mlečnih proizvoda), prodavnice delikatesa, samoposluge i megamarketi.

Restorani, poslastičarnice, pekare, kiosci brze hrane i zelene pijace se kontrolišu isklјučivo kao planirane, vanredne akcije, po prijavama potrošača i zajedno sa sanitarnom inspekcijom i epidemiološkom službom Ministarstva zdravlјa, kako bi proverili isklјučivo sirovinu životinjskog porekla, odnosno njeno poreklo, čuvanje i rukovanje hranom na mestu prodaje krajnjem potrošaču.

Termički obrađenju hranu i gotovu hranu kontroliše sanitarna inspekcija, napominje Uprava za veterinu. Pripremu hrane na mestu prodaje i spremnu za konzumiranje reguliše i Zakon o sanitarnom nadzoru.

Uprava naglašava da je nadležnost veterinarske inspekcije kontrola hrane životinjskog porekla u proizvodnji i prometu, ali u objektima koji su registrovani, odnosno odobreni u Upravi za veterinu, a u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Zakonom o bezbednosti hrane.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede